Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši
Číslo:

Justičná revue 1/2010

Admin 3 • 3.5. 2014, 13:29

Obsah Justičnej revue č.1/10
Štúdia
PECHO, P.:
Zásady sankčného mechanizmu a zodpovednosti členských štátov v prípade porušenia práva Európskej Únie.
(Principles of the sanctions mechanism and liability of the member states in cases of violation of the European Union law)
Príspevok reflektuje stav práva po nástupe platnosti Lisabonskej zmluvy, poukazuje na praktické dôsledky, ktorým sa členský štát vystavuje v prípade, ak sa previní voči povinnostiam, ktoré mu vyplývajú z európskeho práva, ako aj na niektoré možnosti, ktorými disponujú občania EÚ, aby si efektívne mohli uplatniť voči členským štátom svoje nároky založené na európskych normách. Zvlášť spomína konkrétne prípady, ktoré sa týkajú Slovenskej republiky v jej prvých šiestich rokoch členstva v EÚ. Za porušenie európskeho práva sa môže členský štát v prvom rade zodpovedať pred Súdnym dvorom Európskej únie v konaní o porušení zmluvnej povinnosti na základe článkov 258 a 260 Zmluvy o fungovaní Európskej únie, ktoré môže vyústiť do povinnosti uhradiť do rozpočtu EÚ paušálnu pokutu alebo penále. Toto konanie je spravidla iniciované Európskou Komisiou, ktorá môže jednať na základe konkrétnych sťažností od jednotlivcov či členských štátov. Existuje však i možnosť priamej žaloby členského štátu proti inému členskému štátu. Jednotlivci touto poslednou možnosťou nedisponujú. Na základe judikatúry Súdneho dvora však majú možnosť dožadovať sa pred súdmi daného členského štátu primeranej kompenzácie za škody, ktoré utrpeli.
[strana 1]
Články
DOBROVODSKÝ, R.:
K novým legislatívnym zmenám v ochrane obetí domáceho násilia.
(To the new legislative changes in the protection of domestic violence victims)
Autor nadväzujúc na svoj príspevok o právnej úprave ochrany obetí domáceho násilia, publikovaný pred rokom v Justičnej revue, analyzuje prínos zákona č. 495/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov, účinného od 1. januára 2010. Rovnako si všíma i najaktuálnejšie aktivity Rady Európy, na pôde ktorej bol zriadený Ad hoc výbor pre predchádzanie a boj proti násiliu na ženách a domácemu násiliu (Ad hoc Committee on Preventing and Combating Violence against Women and Domestic Violence – CAHVIO), ktorého úlohou je pripraviť znenie Dohovoru o predchádzaní a boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu (Convention on Preventing and Combating Violence against Women and Domestic Violence). Vo svojom príspevku ponúka údaje z policajnej štatistiky o použití oprávnenia vykázať zo spoločného obydlia príslušníkmi Policajného zboru.
[strana 23]
KADLEČÍK, B.:
Ochrana a podpora práv dieťaťa v čase ozbrojeného konfliktu z hľadiska implementácie medzinárodného humanitárneho práva.
(The Protection and Support of the Rights of the Child in the Event of the Armed Conflict from the View of the Implementation of International Humanitarian Law)
V súvislosti so 60. výročím prijatia Ženevských dohovorov z 12. augusta 1949 o ochrane obetí vojny, sa v prvej časti článku autor zamýšľa nad významom tzv. ženevského práva pre ochranu a podporu práv dieťaťa v čase ozbrojeného konfliktu, pričom analyzuje súčasný medzinárodný a vnútroštátny právny rámec v uvedenej oblasti. Zároveň poukazuje na súčasný stav implementácie medzinárodného humanitárneho práva v Slovenskej republike v danej oblasti. Druhá časť článku pojednáva o inštitucionálnom rámci v oblasti ochrany a podpory práv dieťaťa v čase ozbrojeného konfliktu, pričom približuje pôsobnosť a aktivity príslušných medzinárodných organizácií a orgánov, ako aj štátnych orgánov Slovenskej republiky pôsobiacich v tejto oblasti. Ešte pred predložením a obhajobou Východiskovej správy Slovenskej republiky k Opčnému protokolu k Dohovoru o právach dieťaťa o účasti detí v ozbrojených konfliktoch bolo snahou autora týmto spôsobom priblížiť odbornej verejnosti stále aktuálnu problematiku vzhľadom na prebiehajúce ozbrojené konflikty v rôznych regiónoch sveta.
[strana 32]
TÓTHOVÁ, M.:
Časová pečiatka ako inštitút deklarujúci čas.
(Time stamp as an institute declaring a time)
V predkladanom článku sa autorka venuje analýze právnej úpravy inštitútu časovej pečiatky z hľadiska jej štruktúry, nadväznosti, prehľadnosti a zrozumiteľnosti, a to v súvislosti so zákonom NR SR č. 215/2002 Z. z. v znení neskorších právnych predpisov a v súvislosti s Vyhláškou NBÚ č. 135/2009 z 26. marca 2009. Zaoberá sa úvahami nad významom a prednosťami časovej pečiatky, oblasťami jej uplatnenia, ako ajprávnou úpravou de lege ferenda.
[strana 42]
SOJKA, P.:
Vis attractiva concursus a konania súvisiace s konkurzom.
(Vis attractiva concursus and proceedings related to bancruptcy)
Aké súdne konania možno považovať za konania súvisiace s konkurzom, aký je rozsah a obsah tohto legálne nedefinovaného termínu, aké následky v civilnom procese vyplývajú z jeho reštriktívneho alebo extenzívneho výkladu. Tieto a ďalšie otázky si v predkladanom článku kladie autor, a to bez ambície na konečnú a vyčerpávajúcu odpoveď, čím ponecháva článku diskusnú povahu.
[strana 51]
GRÚŇ, L.:
Problematika dvojitého medzinárodného zdanenia.
(Problems of double international taxation)
Dvojité zdanenie je vo všeobecnosti vnímané ako prekážka plynulej medzinárodnej tovarovej výmeny. Za týmto účelom štáty uzatvárajú dvojstranné zmluvy na zamedzenie nežiadúceho vplyvu najmä v oblasti prímov a majetku. Počet týchto zmlúv po prijatí do Európskej únie v zásade nenarastá, pretože medzi členskými krajinami operujúcimi v spoločnom hospodárskom priestore existencia dvojstranných riešení stratila svoj význam.
[strana 61]
JAKUBÍK, A.:
Spoločný trest a príslušnosť súdu na konanie.
(Joint penalty and jurisdiction of a court to proceedings)
Trestný zákon, účinný od 1. januára 2006, v § 41 ods. 3 zaviedol tzv. spoločný trest, ktorý predchádzajúca trestná úprava nepoznala. Jeho uloženie prichádza do úvahy vtedy, ak súd odsudzuje páchateľa za ďalší čiastkový útok, ktorý tvorí súčasť pokračovacieho trestného činu, za ktorý bol páchateľ už súdom právoplatne odsúdený. Významnou sa tu stáva aj príslušnosť súdu na rozhodovanie o spoločnom treste.
[strana 70]
PROKEINOVÁ, M.:
Povaha a procesný postup zabezpečenia svedka.
(Character and procedural way of providing a witness)
V článku sa autorka venuje novému inštitútu, ktorý možno uplatniť len v konaní pred súdom. Vzťahuje sa na nedisciplinovaných svedkov, ktorí sa vyhýbajú hlavnému pojednávaniu, čím spôsobujú predlžovanie trestného konania. Tento inštitút sme doposiaľ nemali upravený pred rekodifikáciou Trestného poriadku. Pri zabezpečení svedka ide o osobu, ktorej je obmedzená osobná sloboda, hoci sa nedopustila žiadneho trestného činu. Dôvodom na vydanie uznesenia o nariadení obmedzenia osobnej slobody svedka a jeho predvedenia predsedom senátu je skutočnosť, že svedok sa napriek riadnemu predvolaniu na konanie pred súdom bez ospravedlnenia nedostavil, minulo sa účinkom aj nariadenie jeho predvedenia a jeho prítomnosť nemožno inak zabezpečiť. V článku sa autorka zmieňuje i o súlade tohto inštitútu s európskymi normami a judikatúrou, a o miere jeho využiteľnosti v praxi.
[strana 72]
PERHÁCS, Z.:
K oprávneniu policajta použiť zbraň na unikajúci dopravný prostriedok.
(To the authority of a policeman to use an arm towards escaping means of transport)
Predložený príspevok rozoberá zákonné predpoklady použitia strelnej zbrane podľa § 61 ods. 1 písm. f) zákona č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore v znení neskorších predpisov. Snaží sa poukázať na moment, keď iba samotné preskúmanie zákonnosti použitia strelnej zbrane, podľa tohto zákona, zo strany nadriadeného policajta nepostačuje, a už vôbec nie vo forme úradného záznamu. Totiž, ak nastane následok významný z hľadiska trestného práva hmotného, o oprávnenosti použitia zbrane sa vždy musí rozhodnúť aj v trestnom konaní. V takom prípade výstupy vo forme úradného záznamu podľa zákona o Policajnom zbore môžu mať charakter listinného dôkazu.
[strana 76]
Zo súdnej praxe
Rozhodnutia Ústavného súdu SR
FEŤKOVÁ, G.:
Vymenovanie viceguvernéra Národnej banky Slovenska [výklad čl. 102 ods. 1 písm. h) vety pred bodkočiarkou Ústavy SR]
[strana 108]
Rozhodnutia Európskeho súdneho dvora
VARGA, P. – KÁDEK, P.:
Aktuálna judikatúra Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v oblasti hromadného prepúšťania
[strana 120]
Recenzie - anotácie
SVÁK, J.:
Pavel Holländer: Základy všeobecné státovědy, 2. rozšírené vydanie. Plzeň, Aleš Čeněk 2009, strán 364
[strana 135]
PAULIČKOVÁ, A.:
Čambáliková, M.: Sociálny štát: občianstvo, práva, začlenenie. Vysoká škola v Sládkovičove 2009, strán 138
[strana 138]
Európska únia a Slovensko
MAZÁK, J.:
Súdy Európskej únie po Lisabonskej zmluve.
Autor sa venuje novej štruktúre, organizácii a právnemu základu fungovania Súdneho dvora Európskej únie, ktorý od 1. decembra 2009, kedy sa stala účinnou Lisabonská zmluva, nahradil Súdny dvor ES a ostatné dva komunitárne súdy. V článku sa stručne analyzujú zásadné zmeny, rozšírenie právomoci a súvisiace otázky, na ktoré zatiaľ nie sú jednoznačné odpovede.
[strana 90]
HODÁS, M.:
Európska únia a princípy právneho štátu, alebo môže byť právo tajné? (úvaha nad rozsudkom vo veci C-345/06 Gottfried Heinrich).
Inherentnou súčasťou právneho štátu je princíp právnej istoty, ktorého súčasťou je oprávnená dôvera v právo – jeho prístupnosť, poznateľnosť a predvídateľnosť. Reakciou spoločnosti na akty terorizmu došlo k spochybneniu neotrasiteľného postavenia zásad a princípov právneho štátu. Na komunitárnej úrovni dokonca dochádza k prijímaniu právnych aktov, ktorých časti sú tajné (nevyhlásené). Autor príspevku sa zamýšľa na pozadí rozsudku vo veci C-345/06 Gottfried Heinrich nad praxou nevyhlásiť právny akt, alebo jeho časť.
[strana 103]
Nad jedným rozhodnutím
SLEBODNÍK, J.:
Právna úprava skončenia pracovného pomeru so zreteľom na aplikáciu komunitárneho práva.
Predloženie predbežnej otázky Európskemu súdnemu dvoru v odvolacom konaní a základné právo účastníka konania na súdnu ochranu.
[strana 85]
Príloha
Judikatúra súdov Slovenskej republiky – Obchodné právo
vychádza na CD 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1045
PoUtStŠtPiSoNe
: