Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zomrel prvý predseda občianskoprávneho kolégia NS ČR, ktorý pôsobil aj na Slovensku

najpravo.sk • 27.4. 2017, 18:28

Najvyšší súd Českej republiky dnes oznámil na svojom webe, že dňa 23. apríla 2017 zomrel vo veku nedožitých 84 rokov bývalý sudca a prvý predseda občianskoprávneho kolégia JUDr. Oldřich Jehlička, CSc.

JUDr. Oldřich Jehlička, CSc. sa narodil 11. mája 1933 v Prahe. Bol uznávaným odborníkom so špecializáciou na majetkoprávne súdne konanie  a rodinnú agendu. Je známy ako hlavný autor hneď niekoľkých vydaní komentára k občianskemu zákonníku.

Čakateľskú prax absolvoval JUDr. Oldřich Jehlička, CSc. na začiatku päťdesiatych rokov minulého storočia na Krajskom súde v Žiline, kde bol následne menovaný za sudcu. Od roku 1960 bol predsedom občianskoprávneho senátu Krajského súdu v Banskej Bystrici, od roku 1969, kedy sa vrátil do rodnej Prahy pracoval na legislatívnom odbore ministerstva spravodlivosti. Tam sa pri práci na občianskoprávnom úseku špecializoval na občianske právo procesné. Postgraduálne štúdium dokončil na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1970.

Už v roku 1971 sa stal JUDr. Oldřich Jehlička, CSc. sudcom Najvyššieho súdu ČSFR, neskôr predsedom senátu. V marci 1990 bol menovaný za predsedu občianskoprávneho kolégia Najvyššieho súdu ČSFR.

So vznikom Najvyššieho súdu ČR v Brne 1. 1. 1993 sa stal JUDr. Oldřich Jehlička, CSc. jeho historicky prvým predsedom občianskoprávneho kolégia, neskôr tiež zlúčeného kolégia občianskoprávneho a obchodného. Na Najvyššom súde ČR JUDr. Oldřich Jehlička, CSc. pôsobil až do konca roku 2009.

Česká justičná aj ostatná verejnosť tak smrťou JUDr. Oldřicha Jehličky, CSc. stráca rešpektovaného odborníka, ktorý sa významným spôsobom podieľal na formovaní právneho myslenia v kľúčovej dobe ponovembrového prechodu zo štátom plánovaného hospodárstva na trhovú ekonomiku, pričom jeho rozhodnutia najmä v reštitučných sporoch ovplyvnili výklad práva aj v súčasnosti. Bol vzorom v dôkladnosti a rovnako aj pracovitosti pre celú generáciu sudcov a právnikov porevolučnej doby až do súčasnosti.

JUDr. Oldřich Jehlička, CSc. zomrel po krátkej chorobe v nedeľu 23. apríla. Posledná rozlúčka sa uskutoční v novej obradnej sieni v Prahe na Olšanoch v piatok 28. apríla 2017 o 11.10 hod.

Autor: Mgr. Petr Tomíček, tlačový hovorca Najvyššieho súdu ČR
Zdroj: nsoud.cz
Foto: nsoud.cz
Reprofoto v texte: najpravo.sk

Preklad: najpravo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1018

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: