Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zaži European Lawyers Programme 2018

Adriena Petrová • 3.9. 2017, 12:25

Tento rok som spolu s ďalšími 9 právnikmi z Európskej únie mala možnosť sa zúčastniť na “European Lawyers Programme” (ELP), ktorý je už viac ako 40 rokov organizovaný v Edinburghu prostredníctvom „European Lawyers’ Association“ (ELA – www.european-lawyers.org) a Škótskej advokátskej komory („Faculty of Advocates“ - www.advocates.org.uk). Ide o úžasnú skúsenosť, ktorú by som Vám týmto chcela viac priblížiť.

„European Lawyers Programme“ predstavuje 3-mesačný program pre 10 právnikov z Európskej únie, v rámci ktorého majú jedinečnú možnosť nadobudnúť znalosti o škótskom práve a o práve všeobecne, spolupracovať so škótskymi advokátmi a sudcom na one-to-one basis, zdokonaliť si anglické jazykové znalosti a nadviazať dlhodobé kontakty so škótskymi právnikmi a právnikmi z ďalších krajín Európskej únie. Po absolvovaní programu majú účastníci možnosť stať sa členmi ELA a program predstavuje dobrý základ pre zloženie skúšky spôsobilosti („Aptitude test“), na základe ktorej sa kvalifikujú ako škótski právnici („solicitors“). Účastník obdrží taktiež certifikát o úspešnom absolvovaní programu.

Škótska právna profesia je na rozdiel od Slovenska rozdelená na „solicitors“ a „advocates“ (obdobne ako v Anglicku na „solicitors“ a „barristers“). Advokáti sú súčasťou nezávislej komory („Faculty of Advocates“) a predstavujú právnych zástupcov v konaní pred súdmi, najmä „Court of Session“ (najvyšší civilný súdu) a „High Court of Justiciary“ (najvyšší trestný súd). Škótski advokáti sú okamžite rozpoznateľní prostredníctvom ich parochne a čierneho talára, v ktorých vystupujú na súde. Sídlo každého advokáta sa nachádza v Advokátskej knižnici („Advocates Library“), často označovanej ako najlepšia právna knižnica v rámci Veľkej Británie.

Program je rozdelený na dve časti, pričom počas prvých dvoch týždňov absolvuje účastník úvod do problematiky škótskeho právneho systému, ktorý predstavuje zmiešaný právny systém obsahujúci prvky common law, ale aj Rímskeho práva. Úvodný kurz zahŕňa širokú škálu právnych oblastí prezentovaných advokátmi, sudcami a akademikmi, vrátane teoretických a praktických znalostí v oblasti ústnej advokácie (súdne pojednávanie, výsluch svedka) a písomných podaní. Zvyšný čas programu je účastník priradený podľa svojho odborného zamerania ku konkrétnemu junior advokátovi, senior advokátovi („Queen’s counsel“) a sudcovi najvyššieho súdu v Škótsku („Court of Session“ / „High Court of Justiciary“). Účastník sleduje ich činnosť, pomáha im pri príprave podkladov, sprevádza ich na súdne pojednávania a konzultácie s klientom (napríklad aj na pojednávanie pred Najvyšším súdom Veľkej Británie – „Supreme Court“).

 O tom, že ELP predstavuje celoživotnú skúsenosť si môžete prečítať aj tu: http://www.advocates.org.uk/news-and-responses/news/2017/jun/eurodevils-say-thanks-for-experience-of-a-lifetime

ELP 2018 sa uskutoční od 03.04.2018 do 29.06.2018. Podmienkou účasti je občianstvo EÚ, ukončené právne vzdelanie, minimálna dvojročná právna prax a dobrá znalosť anglického jazyka (na úrovni IELTS 7.0 alebo TOEFL 100). Účasť na ELP je bezplatná, ale účastník si musí pokryť cestovné náklady, náklady na ubytovanie a ďalšie výdavky počas svojho pobytu v Edinburghu. V prípade záujmu o prístup k prihláške alebo ďalšie informácie ma môžete, ako národného zástupcu ELA pre Slovenskú a Českú republiku, kontaktovať prostredníctvom e-mailu adriena.petrova@gmail.com. Termín na zasielanie prihlášok je do 31.10.2017.

Ilustračné foto: advocates.org.uk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 920

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: