Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Trestanie rodičov neposlušných detí

Lucia Černáková • 24.8. 2011, 10:37

Až na dva roky väzenia možno od septembra potrestať rodičov neposlušných detí.

Do Trestného zákona prináša novela sankcionovanie osôb, ktoré umožňujú neplnoletým osobám dopúšťať sa priestupkov. Ide o novinku v právnej úprave trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

Zodpovednosť rodičov za páchanie priestupkov detí

Trestného činu sa dopustí ten, kto vydá osobu mladšiu ako 18 rokov do nebezpečenstva spustnutia. Jedná sa o situáciu, kedy je dieťa vystavené škodlivým návykom, záujmom a negatívnemu prostrediu páchateľa a hrozí mu morálny úpadok. Nie je potrebné, aby k spustnutiu aj skutočne došlo, stačí ak spustnutie maloletého len hrozí. Mravnú výchovu mládeže ohrozuje dnes ten, kto neplnoletú osobu zvádza k záhaľčivému alebo nemravnému životu, umožní jej viesť takýto život, umožní jej páchať trestné činy, prípadne jej bráni v povinnej školskej dochádzke. Po novom budú rodičia zodpovedať aj za priestupky svojich detí. Novela sa vzťahuje na všetky priestupky. Zákon priestupok vymedzuje ako zavinené konanie, ktoré ohrozuje alebo porušuje záujem spoločnosti a je za priestupok výslovne označený. Rovnako ako v ostatných prípadoch ohrozovania mravnej výchovy mládeže môžu byť páchatelia potrestaní trestom odňatia slobody až na dva roky.

Nebezpečnosť páchania priestupkov

Novela prichádza s tým, že páchanie priestupkov osobami mladšími ako 18 rokov je rovnako nebezpečné pre ich vývin ako páchanie trestných činov. Zákon tak tlačí na rodičov, aby nezanedbávali výchovu svojich detí alebo ich dokonca priamo neviedli k páchaniu trestných činov a priestupkov.

Množia sa totiž prípady, kedy rodičia zámerne využívajú svoje deti na drobné krádeže. Obávať by sa mali aj rodiny, ktoré závažným spôsobom zanedbávajú výchovu svojich maloletých detí, nepracujú a prostriedky k obžive a bývaniu si zabezpečujú protiprávnym konaním. Idú tak zlým príkladom svojim deťom, ktoré radi napodobňujú spôsob života, chovanie či vzťah k spoločnosti dospelých. Môže ísť aj o prípad, keď páchateľ vie, že maloletý koná protiprávne, ale nijakým spôsobom nezasiahne. Stačí, ak páchateľ umožní protiprávne konanie maloletého čo aj z nedbanlivosti.

Kto môže byť páchateľom?

Páchateľom môže byť ktokoľvek. Zvýšiť ostražitosť by mali nielen rodičia, ale každý koho konanie, či správanie je spôsobilé ohrozovať mravnú výchovu mládeže. Spravidla je za mravnú výchovu zodpovedný ten, komu právo a povinnosť vychovávať dieťa vyplýva zo zákona alebo rozhodnutia súdu. Rozhodujúcu úlohu vo výchove dieťaťa majú rodičia. Zákon o rodine priznáva právo použiť pri výchove primerané výchovné prostriedky. Okrem rodičov môžu byť za výchovu maloletých zodpovedné aj ďalšie osoby, napríklad pestún, starí rodičia, druh matky, či družka otca dieťaťa. Aj osoba, ktorá súhlasila so zverením dieťaťa na kratší čas, napríklad počas školských prázdnin alebo zamestnania rodiča, je povinná dozerať naň a chrániť jeho mravný vývin.

Dokazovanie

Problém môže byť s dokazovaním, že osoba umožnila maloletému páchať priestupky. Je potom na posúdení súdu, či osoba v konkrétnom prípade umožňuje páchanie priestupkov maloletým, ktoré môžu viesť k jeho morálnemu úpadku. Naplnením týchto podmienok by si tak rodič za svojho nespratníka mohol posedieť vo väzení až dva roky. Novela začne platiť 1. septembra 2011.

 

Mgr. Lucia Černáková
Okresný súd Rimavská Sobota

Ilustračné foto: www.sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1992

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: