Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Stanoviská predsedníčky Ústavného súdu

Admin 3 • 21.6. 2011, 23:21

Dnes 21. júna 2011 vydala predsedníčka Ústavného súdu SR stanovisko k vyhláseniam niektorých politikov. Uviedla, že v uplynulých dňoch v médiách rezonovali vyhlásenia politikov, v ktorých spochybňovali nezávislosť a nestrannosť Ústavného súdu Slovenskej republiky, pripisovali mu nerešpektovanie zásad Ústavy Slovenskej republiky a práva, vstupovanie do politiky prostredníctvom niektorých svojich rozhodnutí, ba dokonca destabilizáciu spoločnosti.

"Jednoznačne a dôrazne sa ohradzujem proti takýmto vyhláseniam, pretože sú nebezpečné a sú formou nátlaku na rozhodovaciu činnosť Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Prehlasujem, že sudcovia Ústavného súdu Slovenskej republiky rozhodujú nezávisle, bez akýchkoľvek tlakov, len v zmysle Ústavy Slovenskej republiky, čoho dôkazom je doterajšia rozhodovacia činnosť Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Odmietam akékoľvek tvrdenia o spolitizovaní Ústavného súdu Slovenskej republiky. Ústavný súd Slovenskej republiky v plnom rozsahu napĺňa obsah článku 124 Ústavy Slovenskej republiky: „Ústavný súd Slovenskej republiky je nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti."

Ešte minulý štvrtok, t. j. 16. júna 2011 reagovala predsedníčka Ústavného súdu SR aj na vyjadrenia predsedu Národnej rady SR a uviedla, že predseda Národnej rady Slovenskej republiky 16. júna 2011 na tlačovej konferencii okrem iného uviedol, že „predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky pri konzultácii s ním povedala, že s tajnou voľbou nemá problém", ako aj to, že „ústavný súd svojím rozhodnutím dokázal, že nie je nezávislý a plní politické objednávky".

Je pravdou, že predseda Národnej rady Slovenskej republiky Richard Sulík sa u predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetty Macejkovej informoval o výsledku rozhodovania vo veci návrhu prvého námestníka generálneho prokurátora Slovenskej republiky na začatie konania o súlade niektorých ustanovení novely rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky s Ústavou Slovenskej republiky.

Je pravdou, že predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky informovala predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Richarda Sulíka o obsahu uznesenia pléna Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktoré bolo v ten deň aj zverejnené na internetovej stránke Ústavného súdu Slovenskej republiky. Avšak nie je pravdou, že by s ním konzultovala postup tajnej voľby generálneho prokurátora, ktorá sa má uskutočniť v Národnej rade Slovenskej republiky v piatok 17. júna 2011, alebo mu dávala akékoľvek odporúčania v tejto veci. Práve naopak, navrhla predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky, aby počkal na písomné vyhotovenie celého uznesenia vrátane odôvodnenia , ktoré by malo byť k dispozícii v utorok 21. júna 2011.

Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky odmieta vyjadrenie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Richarda Sulíka, že „ústavný súd svojím rozhodnutím dokázal, že nie je nezávislý a plní politické objednávky". Vníma ich ako vyjadrenia politika a predsedu politickej strany a nie ako predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý by mal vedieť, aké je postavenie Ústavného súdu Slovenskej republiky, a mal by rovnako vedieť, že prijaté rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky treba rešpektovať, a nie takto nešťastne a nevhodne ich komentovať, a tým znevažovať postavenie samotného ústavného súdu.

Zdroj informácií: www.concourt.sk
Ilustračné foto: www.najpravo.sk