Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident SR Andrej Kiska vymenuje Janu Baricovú za sudkyňu Ústavného súdu SR

najpravo.sk • 2.7. 2014, 15:07

Prezident SR Andrej Kiska vymenuje Janu Baricovú za sudkyňu Ústavného súdu Slovenskej republiky. Urobí tak čo najskôr po 4. júli 2014, keď sa skončí mandát trom sudcom Ústavného súdu SR.

U piatich kandidátov dospel k záveru, že ich odborná spôsobilosť nie je dostačujúca na zastávanie postu sudcu Ústavného súdu SR. “Nezistil som u nich trvalý záujem o ústavné súdnictvo, ústavné právo, nie sú mi známe výsledky sústavnej práce, ktoré by dokazovali ich ozajstný záujem stať sa najvyššími sudcami v tejto krajine,” zdôraznil prezident A. Kiska.

Prezident SR poslal list predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorom mu oznámil svoje rozhodnutie. Zároveň ho požiadal, aby parlament zvolil štyroch kandidátov alebo kandidátky na ústavných sudcov, z ktorých bude môcť vymenovať dvoch ústavných sudcov na ďalšie dve uprázdenené miesta po 4. júli tohto roku.

Nielen od ústavného súdu ako celku, ale od každého jedného ústavného sudcu ľudia právom očakávajú, že bude stelesňovať autoritu primeranú týmto povinnostiam. “Prezident, ktorý rozhoduje o vymenovaní ústavných sudcov, musí dbať o to, aby riadny chod ústavného súdu nebol narušený, alebo spochybnený,” povedal A. Kiska.

Prezident SR je presvedčený, že na Slovensku máme dostatok osobností, na ktorých odbornosti, skúsenosti a predpokladoch pre výkon ústavného sudcu sa zhodne odborná verejnosť aj politické sily.

Pripomíname, že funkčné obdobie troch sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky JUDr. Jána Auxta, JUDr. Juraja Horvátha a JUDr. Jána Lubyho uplynie 4. júla 2014. Na 33. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky boli zvolení piati kandidáti na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky, a teda nebol zvolený potrebný počet kandidátov. Zvolení boli JUDr. Imrich Volkai, JUDr. Eva Fulcová, JUDr. Jana Baricová, JUDr. Ján Bernát a JUDr. Miroslav Duriš, PhD. Na 35. schôdzi bol zvolený JUDr. Juraj Sopoliga. Podľa čl. 134 ods. 2 ústavy národná rada navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, ktorých má vymenovať prezident Slovenskej republiky.

Zdroj: prezident.sk, nrsr.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1574

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: