Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
Predplatné
Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident odvolal z funkcie dlhoročného sudcu Dr. Haralda Stiffela

najpravo.sk • 29.1. 2014, 18:40

Dňa 15. januára 2014 prezident Slovenskej republiky v zmysle čl. 102 ods. 1 písm. t), čl. 145 ods. 1 a čl. 147 ods. 2 písm. b) Ústavy Slovenskej republiky a podľa § 18 ods. 2 písm. b) zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov odvolal z funkcie sudcu JUDr. Haralda Stiffela, sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Podľa ustanovenia § 18 ods. 4 cit. zákona týmto dňom funkcia sudcu menovanému zanikla - dňom doručenia rozhodnutia.

JUDr. Harald Stiffel podľa internetovej stránky Justičnej akadémie SR pôsobí aj ako člen štvrtej skúšobnej komisie pre justičné skúšky, a to v oblasti trestného práva.

Širokej odbornej verejnosti je známy aj ako autor rozšíreného a obľúbeného komentára k Trestnému zákonu. Okrem odbornej spisby je známy aj ako autor knižky Poľovnícke tragédie. Táto publikácia popisuje viaceré nešťastné príbehy, ktoré poľovníkom priniesol sám život. Ide o príbehy, ktoré sa stali dlhoročným i mladším poľovníkom pri pozabudnutí základných pravidiel bezpečnosti pri poľovačke alebo pri zaobchádzaní so zbraňou.

Z dôvodu dosiahnutia zákonom predpokladaného veku Prezident SR tohto roku odvolal z funkcie aj nasledovných sudcov:

  • JUDr. Katarínu Nemešovú, sudkyňu Krajského súdu v Košiciach (7. januára 2014),
  • JUDr. Karmelitu Horváthovú a JUDr. Ľubomíra Bundzela, sudcov Okresného súdu Trnava (8. januára 2014),
  • JUDr. Idu Hanzelovú a JUDr. Pavla Tomana, sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (9. januára 2014).

Citované zákonné ustanovenia:

Článok 102 ods. 1 písm. t) Ústavy SR: Prezident vymenúva a odvoláva sudcov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, generálneho prokurátora a troch členov Súdnej rady Slovenskej republiky, prijíma sľub sudcov.

Článok 145 ods. 1 Ústavy SR Sudcov vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky; vymenúva ich bez časového obmedzenia.

Článok 147 ods. 2 písm. b) Ústavy SR Prezident Slovenskej republiky na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky môže sudcu odvolať ak dosiahol vek 65 rokov.

Ustanovenie § 18 ods. 2 písm. b/ zákona č. 385/2000 Z. z. Prezident na návrh súdnej rady môže sudcu odvolať, ak dosiahol vek 65 rokov.

Ustanovenie § 18 ods. 4 zákona č. 385/2000 Z. z. Dňom, keď bolo sudcovi doručené rozhodnutie o odvolaní, funkcia sudcu zaniká.

Zdroj: MS SR, ASPI, internet
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1168

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: