Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Odmietnutú kandidátku na sudkyňu Súdna rada opäť navrhne prezidentovi

najpravo.sk • 22.10. 2014, 17:14

Portál najprávo.sk vás informoval ešte dňa 26. 8. 2014, že prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska zaslal list podpredsedovi Súdnej rady SR Jánovi Vankovi, v ktorom mu oznámil, že prerušil konanie o vymenovaní Judity Gabonaiovej Hrenčukovej za sudkyňu. Dôvodom boli vážne pochybnosti o objektívnom a nediskriminačnom prístupe výberovej komisie ku všetkým kandidátom vo výberovom konaní, v ktorom táto kandidátka uspela.

Súdna rada Slovenskej republiky sa na svojom tohtotýždňovom zasadnutí opätovne venovala kandidátke na funkciu sudcu Judite Gabonaiovej Hrenčukovej. Predsedníčka súdnej rady JUDr. Jana Bajánková na zasadnutí uviedla, že prijatie zásad pre výber kandidátov na post sudcu si vyžaduje dlhší čas. Čo sa týka Judity Gabonaiovej Hrenčukovej konštatovala, že súdna rada nezistila žiadne nové okolnosti týkajúce sa tohto prípadu.

V diskusii sa vyjadril prof. Klučka, ktorý zdôraznil, že by bolo vhodné aplikovať voči kandidátom na sudcu zásadu rovnakého zaobchádzania, lebo v tomto prípade, podľa jeho názoru došlo k porušeniu tejto zásady. Ide o to, či jej matka ako sudkyňa tohto súdu mohla aktívne zasahovať do procesu kreovania výberovej komisie. Členovia súdnej rady prof. Klučku poopravili, nakoľko mal informáciu, že matka tejto kandidátky je predsedníčka súdu.

V diskusii sa vyjadril doc. Vozár a podpredseda súdnej rady, ktorý navrhol zotrvať na tomto návrhu na vymenovanie.

Súdna rada k tomuto bodu rokovania skonštatovala, že nezistila nové skutočnosti, ktoré by bránili predloženiu návrhu kandidátky Judity Gabonaiovej Hrenčukovej na vymenovanie do funkcie sudcu bez časového obmedzenia. Preto opätovne predkladá prezidentovi Slovenskej republiky návrh Judity Gabonaiovej Hrenčukovej na vymenovanie do funkcie sudcu s pridelením na Okresný súd Rožňava.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1183

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: