Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Každá druhá pracovná ponuka obsahuje požiadavku angličtiny

najpravo.sk • 18.6. 2015, 06:18

Zo všetkých pracovných ponúk zverejnených v tomto roku na najväčšom pracovnom portáli Profesia.sk 49% obsahuje požiadavku ovládať anglický jazyk. Nemčinu zamestnávatelia vyžadujú v 14% pracovných ponúk. Tretia najžiadanejšia je maďarčina, vyskytuje sa v požiadavkách 2% ponúk.

Najčastejšie požadovaným jazykom na pracovnom trhu je angličtina, ktorú v súčasnosti vyžaduje firma v každej druhej pracovnej ponuke. Zamestnávatelia najčastejšie hľadajú ľudí s aktívnou znalosťou angličtiny. Prípadne mierne pokročilou znalosťou.

Záujem zamestnávať ľudí najmä s aktívnou úrovňou ovládania  jazyka platí pre všetky najčastejšie požadované cudzie jazyk.

Pri francúzskom jazyku majú firmy vyššie požiadavky na znalosť jazyka a častejšie ako pri iných jazykoch očakávajú ovládanie jazyka na úrovni expertov. Naopak maďarský jazyk firmy častejšie požadujú od ľudí na nižšej úrovni a pri štvrtine ponúk stačí ovládať maďarčinu na úrovni mierne pokročilej alebo nižšej.

Pracovné ponuky v oblasti práva

Najviac ponúk s anglickým jazykom v požiadavkách, je v telekomunikáciách, informačných technológiách a chemickom priemysle. Ovládanie anglického jazyka požaduje osem z desiatich ponúk.  V administratíve angličtinu očakávajú dve tretiny zamestnávateľov, rovnako ako v manažmente.

Ak firma obsadzuje pozíciu pre vysokoškolsky vzdelaného človeka, požiadavku angličtiny obsahujú až tri štvrtiny ponúk. Z ponúk určených pre ľudí so stredoškolským vzdelaním je angličtina medzi požiadavkami v 54% ponúk.

V oblasti práva a legislatívy až v 72 % pracovných ponúk sa vyžaduje znalosť anglického jazyka.


Zdroj: profesia.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 901

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: