Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Generálny prokurátor navrhuje preskúmať ústavnosť vydávania vyhlášok Úradom verejného zdravotníctva

najpravo.sk • 18.3. 2021, 17:31

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka podal Ústavnému súdu Slovenskej republiky návrh na začatie konania podľa čl. 125 ods. 1 písm. a) Ústavy Slovenskej republiky o súlade § 58 ods. 5, § 59b a § 63l zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Cieľom podaného návrhu je predovšetkým odstrániť pochybnosti o súlade oprávnenia Úradu verejného zdravotníctva vydávať vyhlášky ako všeobecné záväzné právne predpisy, s Ústavou Slovenskej republiky a ústavným zákonom č. 227/2007 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, z hľadiska formálnej publicity (proces tvorby a zverejnenia) a materiálnej publicity (účinnosť a záväznosť) týchto vyhlášok, ako požiadavky princípov právneho štátu.

V nadväznosti na uvedené generálny prokurátor žiada aj o odstránenie ústavných pochybností o spôsobe vykonania retroaktívnej zmeny povahy opatrení vydávaných Úradom verejného zdravotníctva pred účinnosťou ustanovenia § 59b zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia na vyhlášky, prechodným ustanovením uvedeného zákona. Tým sa podľa názoru generálneho prokurátora odňala možnosť účinnej súdnej ochrany proti aktom Úradu verejného zdravotníctva, garantovanej článkom 46 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky.     

Ďalej generálny prokurátor v podanom návrhu žiada aj o odstránenie ústavných pochybností o vylúčení nároku na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týkajú neurčitého počtu osôb, čím sa pripojil k už podanému návrhu prezidentky Slovenskej republiky.

Generálny prokurátor zároveň navrhuje pozastavenie účinnosti ustanovení, na základe ktorých sú vydávané vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva ako všeobecné záväzné právne predpisy vyhlasované vo Vestníku vlády Slovenskej republiky.

úplné znenie návrhu (pdf, 8 MB)

Zdroj: genpro.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 402
PoUtStŠtPiSoNe
: