Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Andrej Kiska vrátil parlamentu nový zákon o štátnej službe

najpravo.sk • 30.12. 2016, 21:30

Dňa 6. decembra 2016 sme vás na stránkach portálu najprávo.sk informovali o tom, že Národná rada SR schválila nový zákon o štátnej službe, ktorý má nahradiť doterajší zákon z roku 2009. Úrad vlády tento nový predpis označil za reformu štátnozamestnaneckých vzťahov. Pri prijímaní nového zákona o štátnej službe sa deklaroval hlavne jeho cieľ zmodernizovať a odpolitizovať verejnú správu.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska minulý týždeň vrátil Národnej rade SR uvedený zákon o štátnej službe, ktorý parlament prijal 6. decembra 2016. Poslancom navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní schválili uvedený zákon so zmenami.

Ako sa deklarovalo, vládny návrh zákona má za cieľ zefektívniť fungovanie štátnej služby založenej na odbornosti, nezávislosti a nestrannosti. Schválený zákon bol predmetom štandardného medzirezortného pripomienkového konania.

Nevyváženosť postavenia niektorých kancelárií

Podľa prezidenta však došlo schválením doplňujúcich a pozmeňujúcich návrhov v druhom čítaní k niekoľkým zásadným zmenám oproti vládnemu návrhu zákona, ktoré narúšajú vyváženosť postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií.

Doterajšie postavenie týchto kancelárií – Kancelárie národnej rady, Kancelárie prezidenta, Kancelárie ústavného súdu, Kancelárie verejného ochrancu práv a najvyššieho kontrolného úradu – bolo v otázke kontroly dodržiavania zákona o štátnej službe i odmeňovania štátnych zamestnancov rovnocenné.“ Podľa Andreja Kisku by malo byť toto rovnocenné postavenie zachované aj v budúcnosti. „Nezávislosť, rozdelenie moci a vzájomná kontrola nie sú dané len spôsobom vymenovania, kompetenciami či systémovým usporiadaním, ale aj zabezpečením reálnej materiálnej nezávislosti, prostredníctvom dostatočného množstva prostriedkov na výkon svojich kompetencií a výberu personálneho aparátu,“ argumentuje prezident v odôvodnení vrátenia zákona.

Nerovnaké podmienky výkonu štátnej služby

„Navyše, niet žiadneho ústavne akceptovaného dôvodu (a v dôvodovej správe k vládnemu návrhu zákona sa ani žiadny argument neuvádza) na to, aby sa trvalo na nerovnakých podmienkach výkonu štátnej služby tak, ako vyplývajú zo schváleného zákona.“

Schválením zmien sa doterajšia rovnováha medzi kanceláriami narušila tým, že sa zvýhodnilo vo viacerých aspektoch postavenie Kancelárie národnej rady. Podľa prezidenta Andreja Kisku je toto zvýhodnenie neodôvodniteľné a neprimerané.

Konkrétne ide o odlišné pravidlá pre Kanceláriu národnej rady oproti iným kanceláriám pri kontrole dodržiavania zákona o štátnej službe, pri ustanovení podrobností o výberových konaniach a pri platových tarifách štátnych zamestnancov. Andrej Kiska to považuje za neodôvodnené rozlišovanie medzi služobným úradom, ktorým je Kancelária národnej rady, a služobnými úradmi, ktorými sú kancelárie ďalších uvedených ústavných orgánov, pričom doterajšia právna úprava rešpektovala nezávislé a rovnocenné postavenie jednotlivých zložiek moci.

Zdroj: prezident.sk
Ilustračné foto: nrsr.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1777

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: