Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Vhodných kandidátov za sudcov je asi málo

3.10. 2016, 20:37 |  najpravo.sk

Ministerka spravodlivosti s účinnosťou od 1. júla určila 41 voľných sudcovských miest na okresných, krajských súdoch a Špecializovanom trestnom súde. Výber sudcov na tieto miesta prebiehal a prebieha už podľa nových pravidiel.  Od 1. júla totiž nadobudli účinnosť zmeny vo vyhláške upravujúcej výberové konania na funkciu sudcu, čo bolo jedným z prvých opatrení ministerky L. Žitňanskej po nástupe do funkcie.

Výberové konania na funkciu sudcu na Okresný súd Zvolen a Okresný súd Rimavská Sobota skončili s nečakaným výsledkom. Nikto nevyhovel. Na výberovom konaní na obsadenie jedného voľného miesta sudcu na Okresný súd Zvolen sa zúčastnilo 8 uchádzačov, avšak z písomného vypracovania súdneho rozhodnutia nebol úspešný ani jeden uchádzač. Na pozíciu sudcu v Rimavskej Sobote sa prihlásilo celkovo 10 uchádzačov a výberového konania sa zúčastnili len štyria uchádzači. V preklade textu z cudzieho jazyka uspel len jeden uchádzač, ktorý však nebol úspešný pri vypracovaní súdneho rozhodnutia v oblasti trestného práva.

Názory k výberom nových sudcov

Člen Súdnej rady SR JUDr. Sádovský na jednom z posledných zasadnutí Súdnej rady SR predostrel myšlienku, že by bolo vhodné upraviť výberové konania na miesta sudcov napríklad tak, aby sa uskutočňovalo jedno hromadné výberové konanie napríklad na krajovom princípe raz za rok a obsadzoval by sa počet predpokladaných voľných miest, teda kde sa predpokladá ich uvoľnenie v priebehu roka, dvoch. Vybratí kandidáti by čakali na schválenie v Súdnej rade SR alebo u prezidenta, kedy by sa miesto uvoľnilo reálne. Súčasne s odvolaným sudcom by bol vymenovaný nový sudca podľa poradia, „podali by si ruky“ a súdne oddelenie by bolo obsadzované zo dňa na deň. Ako JUDr. Sádovský uviedol, z tohto totiž vznikajú prieťahy v súdnych konaniach, nakoľko veci po odchode sudcov treba prerozdeľovať, čo znamená, že sa čaká rok, kým príde nový sudca a zatiaľ ostatní sudcovia ku svojim približne 500 veciam dostanú ďalších prerozdelených možno 150 vecí, pričom toto sú základné príčiny prieťahov v súdnych konaniach.

Ministerstvo spravodlivosti SR mieni urobiť v roku 2017 novú analýzu potrebnosti miest na súdoch, ktorá bude financovaná v rámci programu Efektívna verejná správa.

Zdroj: Súdna rada SR, MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť