Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Prideľovanie „ex offo“ advokátov v trestnom konaní od 1. januára 2019

27.12. 2018, 17:28 |  najpravo.sk

Slovenská advokátska komora sa dlhodobo zaoberá podnetmi advokátov z rôznych regiónov Slovenska na to, že súdy nepostupujú v súlade s  vyhláškou o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre súdy, v zmysle ktorej „pri ustanovovaní obhajcov sa dbá na to, aby boli advokáti ustanovovaní za obhajcov rovnomerne“.  Z iniciatívy komory bola pripravená novela trestného poriadku.

Od 1.1.2019 bude účinná novela Trestného poriadku prijatá v zákone č. 321/2018 Z. z.  ktorým sa stanovila povinnosť ustanovovania obhajcov prostredníctvom programového systému schváleného Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky.

 „S cieľom zabezpečenia rovnomerného ustanovovania obhajcov z iniciatívy SAK ministerstvo spravodlivosti vytvorilo pre súdy programový prostriedok, ktorým je možné zabezpečiť náhodné a rovnomerné ustanovovanie ex- offo obhajcov a jeho používanie s účinnosťou od 1. januára 2019.“ uvádza komora na svojom webe.

Zoznamy advokátov budú určené spravidla podľa pôsobnosti okresných súdov a budú dopredu nadefinované. Jeden advokát môže patriť aj do viacerých zoznamov a v každom sú mu veci prideľované nezávisle. Bratislava bude mať jeden spoločný zoznam pre všetky bratislavské súdy čo zabezpečí rovnomerné prideľovanie v rámci Bratislavy bez ohľadu na súd. Košice budú mať jeden spoločný zoznam pre všetky košické súdy čo zabezpečí rovnomerné prideľovanie v rámci Košíc, bez ohľadu na súd. Krajské súdy budú mať vlastné zoznamy advokátov, ale ich zoznam bude obsahovať advokátov zo zoznamov okresných súdov.

Advokát zapísaný v zozname ex offo môže ustanovenie ex offo odmietnuť zo zákonných dôvodov § 21 podľa písm. a),b),c) a d) zákona o advokácii a nestratí poradie pre náhodný výber pri ďalšom prideľovaní. V prípade odmietnutia podľa § 21 písm. e) zákona o advokácii, teda pre pracovnú zaťaženosť alebo dlhodobú neprítomnosť, stráca poradie a bude opätovne zaradený až po tom, ako sa podľa nastavených pravidiel vyčerpá celý zoznam.

Komora upozornila advokátov, že možnosť nechať si vyznačiť zmenu zápisu v zozname vedenom komorou je limitovaná iba sídlom a pracoviskom advokátskej kancelárie podľa príslušnosti súdu.  Zmeniť svoj zápis do zoznamu EX OFFO môže advokát na stránke komory tu: https://www.sak.sk/blox/cms/sk/adv/ziadosti/lists/exoffoAddAdv

Tvorcom programového prostriedku je Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré zároveň upozorňuje, že ide o novinku, pri aplikácii ktorej sa v nábehovej fáze môžu vyskytnúť drobné problémy, ktoré sa však bude snažiť urgentne riešiť.“ dodáva komora.

Zdroj: sak.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť