Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Ústavný súd bude o povinnom očkovaní rozhodovať

7.11. 2013, 17:23 |  najpravo.sk

V júli tohto roku portál najprávo.sk ako prvý informoval širokú verejnosť, že Krajský súd v Nitre podal na Ústavný súd SR návrh na preskúmanie súladu niektorých právnych predpisov s Ústavou SR. Jedná sa o predpisy, v zmysle ktorých sú fyzické osoby povinné podrobiť sa povinnému očkovaniu. Súd sa domnieval, že tieto predpisy sú v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky.

O čo išlo?

Všeobecný lekár pre deti a dorast doručil v prejednávanom prípade Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Nitre oznámenie o odmietnutí očkovania maloletého dieťaťa proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovému zápalu pečene typu B, hemofilovým invazívnym nákazám a pneumokokovým invazívnym ochoreniam vakcínou infanrix Hexa a vakcínou proti pneumokokom.

Regionálny úrad matku dieťaťa uznal vinnou zo spáchania priestupku na úseku verejného zdravotníctva a uložil jej pokutu vo výške 100 eur a povinnosť nahradiť trovy konania vo výške 16 eur. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako nadriadený orgán, odvolanie zákonnej zástupkyne zamietol a rozhodnutie nitrianskeho regionálneho úradu v plnom rozsahu potvrdil.

Krajský súd v Nitre vo svojom návrhu na Ústavný súd SR okrem iného uviedol, že povinnosť podrobiť sa povinnému očkovaniu zasahuje do základných práv a slobôd občanov. Ústavne garantované práva ako je právo na život, právo na ochranu zdravia, sú ohrozené a štát nedostatočnou legislatívnou úpravou povinného očkovania umožňuje orgánom výkonnej moci zasahovať do týchto práv.

Ústavný súd návrh prijal

Ústavný súd SR pod vedením jeho podpredsedu Milana Ľalíka na svojom včerajšom neverejnom zasadnutí pléna rozhodol, že návrh Krajského súdu v Nitre prijíma na ďalšie konanie.

Zdroj: Ústavný súd SR, najprávo.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť