Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Novela Zákona o súdnych poplatkoch účinná od 1. júla 2017

8.6. 2017, 16:53 |  najpravo.sk

Dňa 1. júla 2017 nadobudne účinnosť časť novely zákona o súdnych poplatkoch (Zákona o súdnych poplatkoch), ktorá je ukrytá v článku II. poslednej novely zákona o sudcoch schválenej 10. mája tohto roku. Novela prináša päť okruhov zmien. Pozrime sa na ne podrobnejšie.

Rozšírenie dôvodov, pri existencii ktorých súd konanie pre nezaplatenie poplatku nezastaví

Tieto dôvody sú taxatívne uvedené v ustanovení § 10 ods. 2 ZSP, novelou sa k nim dostáva ďalší dôvod, a teda od 1. júla 2017 pre nezaplatenie poplatku súd konanie nezastaví ani vtedy, ak do uplynutia lehoty na zaplatenie súdneho poplatku bol podaný návrh na priznanie oslobodenia od súdnych poplatkov, ktorému súd vyhovel; ak súd návrhu vyhovie len sčasti, vyzve poplatníka na zaplatenie súdneho poplatku v takom rozsahu, ktorého sa oslobodenie netýka.

Zastavenie konania z dôvodu nezaplatenia poplatku

Portál najprávo.sk v septembri minulého roku poukázal na právnu úpravu v ustanovení § 10 ods. 3 ZSP, ktorej zneužívanie stojí súdnictvo státisíce eur ročne. Článok si prečítajte TU. Je potešiteľné, že Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR vypočul hlasy zo súdnej praxe a navrhol zaviesť právnu úpravu, ktorá toto zneužívanie odstráni, čím sa ušetria nielen nemalé štátne peniaze, ale hlavne sa tým vytvorí čas na zmysluplnejšie procesné úkony, než je zastavovanie a následné zrušovanie uznesení o zastavení konania pre nezaplatenie súdneho poplatku rádovo v každej štvrtej civilnej veci.


Znenie § 10 ods. 3 ZSP účinné do 30. 6. 2017:

Prvoinštančný súd zruší uznesenie o zastavení konania pre nezaplatenie súdneho poplatku, ak poplatník zaplatí súdny poplatok do konca lehoty na podanie odvolania. Prvoinštančný súd zruší uznesenie o zastavení konania pre nezaplatenie súdneho poplatku aj vtedy, ak bolo konanie prerušené podľa osobitného predpisu 3f) a správca v ňom pokračuje namiesto poplatníka.

Znenie § 10 ods. 3 ZSP účinné od 1. júla 2017:

Prvoinštančný súd zruší uznesenie o zastavení konania pre nezaplatenie súdneho poplatku, ak bol súdny poplatok zaplatený v lehote určenej súdom podľa odseku 1 alebo ak sú na to dôvody podľa odseku 2. Prvoinštančný súd zruší uznesenie o zastavení konania pre nezaplatenie súdneho poplatku aj vtedy, ak bolo konanie prerušené podľa osobitného predpisu 3f) a správca v ňom pokračuje namiesto poplatníka.


Ak po 1. júli 2017 odignoruje poplatník súdom určenú lehotu na zaplatenie súdneho poplatku a súd konanie z tohto dôvodu zastaví, dodatočné zaplatenie súdneho poplatku v odvolacej lehote bude bez ďalšej relevancie na trvanie konania a súd uznesenie o zastavení konania nezruší. K zrušeniu môže pristúpiť len vtedy, ak sa dodatočne zistí, že k samotnému zastaveniu vôbec nemalo dôjsť, spravidla pôjde o situáciu, kedy poplatok bol zaplatený v súdom určenej lehote, avšak súd o tom nemal vedomosť (nedošlo k spárovaniu poplatku v počítačovej aplikácii) alebo tu existuje niektorý z dôvodov uvedených v § 10 ods. 2 ZSP (do uplynutia lehoty na zaplatenie bol podaný návrh na priznanie oslobodenia od súdnych poplatkov, ktorému súd vyhovel a i.).

Zákon o súdnych poplatkoch je aj procesnoprávnym predpisom, a teda platí okamžitá aplikabilita tejto procesnoprávnej normy. Intertemporálne ustanovenie novela neobsahuje. To znamená, že nové ustanovenia platia aj na konania začaté pred 1. júlom 2017.

Konanie a rozhodovanie vo veciach poplatkov

Podľa § 357 písm. a) Civilného sporového poriadku proti uzneseniu o zastavení konania je vždy prípustné odvolanie, preto toto konanie nemôže zastaviť vyšší súdny úradník, ale musí tak urobiť sudca. Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR zistiac skutočnosť, že aj zastavenie konania pre nezaplatenie súdneho poplatku musí urobiť sudca uviedol: „Nie je žiaduce, aby procesné úkony v súvislosti s rozhodovaním vo veciach súdnych poplatkov vykonával v prvom stupni sudca a v druhom stupni trojčlenný senát odvolacieho súdu.“

Vzhľadom k tomu sa zavádza od 1. júla 2017 úprava, podľa ktorej v konaní podľa tohto zákona koná a rozhoduje vyšší súdny úradník vrátane rozhodovania o zastavení konania. Sudca v konaní koná a rozhoduje o sťažnostiach proti rozhodnutiam vyššieho súdneho úradníka. Ak sa sťažnosti vyhovie v plnom rozsahu, rozhodnutie nemusí obsahovať odôvodnenie. V sťažnosti proti rozhodnutiu o zastavení súdneho konania pre nezaplatenie súdneho poplatku nemožno namietať skutočnosti, ktoré nastali po uplynutí lehoty na zaplatenie súdneho poplatku.

Zákon o súdnych poplatkoch je vo vzťahu k Civilnému sporovému poriadku zákonom špeciálnym (lex specialis). Tento vzťah je vyjadrený v ustanovení § 14 ods. 1 ZSP. Aby mohla byť zavedená špecialita aj ohľadom zastavenia konania, novela zároveň zavádza úpravu, ktorá vylučuje aplikáciu § 357 písm. a) CSP na konanie vo veciach poplatkov.

Spoplatnenie ďalších rovnopisov

Za vyhotovenie ďalšieho rovnopisu rozhodnutia vydaného súdom alebo za vyhotovenie odpisu alebo výpisu zo záznamov, zápisníc a spisov vedených súdom sa do 30. júna 2017 platí súdny poplatok vo výške 1,50 eura za každých začatých desať strán rovnopisu, odpisu alebo výpisu. Rozhodnutia si však od 1. júla 2017 dobre opatrujte a zápisnice žiadajte pred procesným úkonom vopred, nakoľko sa suma mení na 10 eur za každý rovnopis odpis alebo výpis. Pôjde o jednotnú sadzbu bez ohľadu na počet strán rozhodnutia súdu.

Povinná komunikácia so súdmi v elektronickej podobe

Novela obsahuje ešte tri novelizačné body, ktoré však nadobudnú účinnosť od 1. januára 2018. Zmeny, ktoré nadobudnú účinnosť od nového roka súvisia so zavedením všeobecnej povinnosti komunikácie so súdmi v elektronickej podobe prostredníctvom na to určených elektronických formulárov. Adresátmi tejto povinnosti sú účastníci konania, ktorí sú orgánom verejnej moci a právni zástupcovia, ktorí majú postavenie advokáta alebo orgánu verejnej moci. Sankciou za nesplnenie tejto zákonnej povinnosti bude vyrubenie súdneho poplatku podľa položky 20a sadzobníka súdnych poplatkov (znenie tejto položky sa od 1. januára 2018 zmení), a to vo výške 20 eur za podanie vrátane jeho príloh. Na tento účel sa obmedzuje tzv. osobné oslobodenie od súdneho poplatku a zároveň sa rozširuje okruh poplatníkov. Poplatku nebude logicky podliehať podanie učinené priamo na pojednávaní, ktoré je zachytené v zápisnici z pojednávania.

Obchodný register

Len pre zaujímavosť, dňa 15. júna 2017 nadobudne účinnosť aj ďalšia novela Zákona o súdnych poplatkoch, ktorá s účinnosťou od 15. júna 2017 v prílohe Sadzobník súdnych poplatkov v položke 24b vypúšťa písmená c) a e), t. j. súdny poplatok za zaslanie elektronickej podoby listiny uloženej v zbierke listín elektronickými prostriedkami a súdny poplatok za zaslanie potvrdenia o tom, že v obchodnom registri určitý zápis nie je, alebo potvrdenia o tom, že určitá listina nie je uložená do zbierky listín elektronickými prostriedkami

Zdroj: NR SR
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť