Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Záujem o štúdium práva klesá, v kvalite stále vedie trnavská PF

1.12. 2014, 20:51 |  najpravo.sk

Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) zverejnila v poradí deviate hodnotenie fakúlt slovenských vysokých škôl, ktoré sa opiera o verejne dostupné a overiteľné údaje o kvalite vzdelávania a výskumu jednotlivých fakúlt.

Ako konštatuje správa, „najpokojnejšou“ zo všetkých skupín fakúlt je tento rok skupina právnických fakúlt, kde oproti minulému roku nedošlo k žiadnym zmenám v poradí, až na to, že do hodnotenia pribudla súkromná Fakulta práva Vysokej školy Danubius (FP VŠD). Na prvom mieste je opäť Právnická fakulta TU (PraF TU), ktorej bodový náskok pred druhou v poradí Právnickou fakultou UPJŠ (PraF UPJŠ) sa tento rok o niečo zvýšil aj vďaka zvýšeniu grantovej úspešnosti. Bodový nárast bol zaznamenaný aj u súkromnej Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy (FP PEVŠ), ktorá sa opäť priblížila trom fakultám v popredí.

Ako u jednej z mála skupín, počet doktorandov od roku 2010 ešte narástol, konkrétne o takmer 8%. Je to najmä kvôli nárastu počtu doktorandov na FP PEVŠ, ktorý sa viac ako zdvojnásobil. Naopak, pomerne prekvapivo klesol počet doktorandov na PraF TU a to o takmer polovicu.

Na jedno miesto sa hlásilo 11 ľudí, teraz je to 2,4

Čo sa týka skupiny ako celku, počet študentov od roku 2008 síce klesol, ale miernejšie ako priemer slovenských fakúlt. Najväčší pokles zaznamenali PraF UPJŠ a PraF UMB a ako jediná zaznamenala nárast FP VŠD. Aj keď si skupina právnických fakúlt udržiava relatívne vyššiu úroveň záujmu o štúdium, ani jednej z fakúlt sa nevyhol jeho medziročný ani dlhodobejší prepad. Najvyšší záujem o štúdium aj tento rok vykazuje líder PraF TU, ale s hodnotou 2,4 uchádzača na jedno plánované miesto sa to nedá porovnávať s úrovňami záujmu spred desiatich rokov, keď bol počet záujemcov o jedno miesto na tejto fakulte viac ako 11.

Najväčší pokles záujmu

V celej skupine právnických fakúlt ide o vôbec najväčší celkový pokles záujmu spomedzi všetkých slovenských fakúlt, keďže za poslednú dekádu klesol počet prihlášok takmer trojnásobne a právnické fakulty už zďaleka nie sú také žiadané ako kedysi. S tým súvisí aj náročnosť prijímacieho procesu, keď na začiatku sledovaného obdobia prijímacie konanie úspešne zvládla menej ako štvrtina uchádzačov a najžiadanejšie fakulty sa pohybovali len okolo 15%-nej hranice úspešnosti. Pre porovnanie, v súčasnosti sa priemer pohybuje nad 60% a aj najžiadanejšia fakulta prijme viac ako každého druhého uchádzača. Právnické štúdium teda dlhodobo a výrazne stráca na žiadanosti, čo môže súvisieť aj so saturáciou trhu absolventmi s právnickým vzdelaním, konštatuje ARRA.

Tohtoročné hodnotenie:

1. Právnická fakulta TU (v roku 2008 bola na 3. mieste, v roku 2009 a 2010 obsadila druhé miesto a pozíciu jednotky si drží už štvrtý rok)

2. Právnická fakulta UPJŠ (v rokoch 2010 a 2011 bola na treťom mieste, v roku 2012 jej patrilo už druhé miesto, ktoré si odvtedy drží)

3. Právnická fakulta UK (v roku 2011 bola zosadená z pozície lídra v oblasti právnického vzdelávania, v roku 2012 obsadila už tretie miesto, ktoré si odvtedy drží)

4. Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy (v roku 2011 bola ešte nováčikom v skupine právnických fakúlt, no už taktiež na štvrtom mieste, ktoré jej odvtedy patrí. Pozoruhodné je, že v atraktivite štúdia, t. j. záujem o štúdium, podiel zahraničných študentov, mobility, nezamestnanosť, dosiahla spomedzi všetkých právnických fakúlt najvyššie hodnotenie)

5. Právnická fakulta UMB (v roku 2011 ju vstup Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy zosadil zo štvrtého miesta a posunul ju na posledné piate, ktoré jej patrí už štvrtý rok)

6. Fakulta práva J. Jesenského Vysokej školy Danubius (je nováčikom v skupine, avšak v kvantitatívnej údajovej kategórii „vzdelávanie“, t. j. počty študentov, pedagógov, štruktúra učiteľov, dosiahla až 90 bodov. V tejto kategórii dosiahla vyššie hodnotenie už len PF UPJŠ).

O ARRA

Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 2004 z iniciatívy bývalých študentských lídrov (R. Králiková, J. Barta) a osobností z akademického prostredia (J. Pišút, F. Devínsky).

Poslaním ARRA je prispievať k zvyšovaniu kvality vzdelávania a vedy na Slovensku prostredníctvom aktívneho získavania, analýzy a zverejňovania všeobecne dostupných a overiteľných údajov. Hlavným cieľom ARRA je stimulovať pozitívne zmeny v slovenskom vysokom školstve. Okrem pravidelného hodnotenia kvality vzdelávania a výskumu na fakultách vysokých škôl na Slovensku ARRA realizuje aj hodnotenie výskumného potenciálu iných výskumných inštitúcií, organizuje odborné podujatia a pripravuje analýzy na súvisiace témy.

ARRA je tiež zakladajúcim členom IREG (International Ranking Experts Group) a IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence.

Celú správu ARRA si prečítajte TU.

Zdroj: ARRA
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť