Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Zachránili ju v poslednej chvíli, dnes pomáha ostatným ona

25.9. 2013, 15:05 |  najpravo.sk

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR ocenilo zamestnancov detských domov a pracovníkov oddelení sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately. Cenu dostali aj zástupcovia neštátnych akreditovaných subjektov.

Prácu týchto zamestnancov si ministerstvo váži a považuje ju za nesmierne dôležitú a náročnú, uvádza sa v správe ministerstva. Preto sa ministerstvo rozhodlo nadviazať na tradíciu spoločnosti Úsmev ako dar a okrem zamestnancov detských domovov oceniť aj sociálnych pracovníkov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Tí sa starajú najmä o to, aby dieťa mohlo bezpečne vyrastať vo vlastnej rodine. K vyňatiu dieťaťa a jeho umiestneniu do náhradnej starostlivosti pristupujú na základe rozhodnutia súdu len v hraničných prípadoch, kedy ozdravenie rodinného prostredia nie je možné a dieťa je v ňom zanedbávané, zneužívané či týrané.

Sociálni pracovníci spolu s rodinami prekonávajú zložité problémy

„Často sú títo pracovníci vystavení obrovskému psychickému napätiu a spolu s rodinou v kríze musia prekonávať zložité problémy. Aj týmto spôsobom chceme ukázať, že ich prácu si nielen vážime, ale predovšetkým ju chceme podporovať," vysvetlil štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš. Podľa Jozefa Mikloška, predsedu spoločnosti Úsmev ako dar, je dôležité o týchto ľuďoch hovoriť, pretože zachránili životy mnohých detí. „Chceme poukázať na príbehy ľudí, ktorí sa nadštandardne, vlastným pričinením, postarali o deti a poskytli im potrebnú oporu, aby raz mohli s odhodlaním vstúpiť do samostatného života," dodal Mikloško.

Takúto pomoc dostala aj Monika Lacíková z Rimavskej Soboty, ktorú, vďaka podnetu od susedov, doslova v poslednej chvíli zachránila sociálna pracovníčka Eva Létaiová. Tí nahlásili na úrade práce, že v ich bytovke často počujú detský plač. „Na základe podnetu sme išli do rodiny, matka bola v podnapitom stave a dieťa sedelo v postieľke podvyživené a zanedbané. Matku sme sa snažili motivovať k lepšej starostlivosti o dieťa a k absolvovaniu protialkoholickej liečby. Žiaľbohu, spolupráca s matkou bola negatívna, preto sme museli promptne konať a dieťa, ohrozené na zdraví aj na živote, zachrániť," spomína ocenená sociálna pracovníčka Eva Létaiová.

Úlohou sociálnych pracovníkov je predovšetkým zabezpečiť, aby dieťa ostalo v rodine

Monika, ktorá po odchode z domova úspešne absolvovala štúdium na vysokej škole, dnes pracuje na úrade práce v Rimavskej Sobote ako sociálna pracovníčka. Stala sa kolegyňou pani Létaiovej, ktorá bola jej oporou nielen po celý ten čas, ako vyrastala v domove, ale aj neskôr, keď sa nemohla spoľahnúť na vlastné rodinné zázemie. Za pomoc, ktorú jej Eva Létaiová a zamestnanci detského domova poskytli, je nesmierne vďačná. Vie, že úlohou sociálnych pracovníkov nie je zabezpečiť, aby dieťa išlo do domova, ale aby ostalo vyrastať v rodine. Umiestnenie v detskom domove nasleduje až v prípade, ak sa rodine nedá pomôcť.

Eva Létaiová a Monika Lacíková

„Po celý čas, ako som vyrastala v domove, som vždy mala za sebou oporu, predovšetkým pani Létaiovú, vychovávateľov a všetkých, ktorí sa o nás starali. Deťom s podobným osudom ako bol ten môj dávali najavo, že život bez rodičov nemusí byť prázdny, nemusí byť bez radosti, že aj my môžeme niečo v živote dosiahnuť," približuje Monika Lacíková. Dodáva, že vďaka všetkým ľuďom, ktorí sa o ňu starali, je šťastný človek.

Navýšenie počtu sociálnych pracovníkov

Práca sociálnych pracovníkov je nesmierne náročná a intenzívna a vyžaduje si profesionálne i osobné nasadenie. Aj preto sa ministerstvo rozhodlo navýšiť počty sociálnych pracovníkov na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. „V rámci národného projektu Deinštitucionalizácia náhradnej starostlivosti sa nám podarilo na každom úrade práce vytvoriť dve nové miesta pre rodinných asistentov, čo je spolu 92 miest. Tým sme aspoň čiastočne posilnili oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately", informuje Marián Valentovič, generálny riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Na jedného sociálneho pracovníka teraz pripadá o takmer 40 rodín menej ako predtým. Generálny riaditeľ dúfa, že sa na tento projekt podarí nadviazať aj v budúcom programovacom období a rady sociálnych pracovníkov sa budú rozširovať.

Ministerstvo pripravuje oceňovanie v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a so Spoločnosťou priateľov detí z detských domov Úsmev ako dar. Uskutočňuje sa pri príležitosti 250 rokov náhradnej starostlivosti na území Slovenska.

Zdroj a foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť