Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Voľba členov Súdnej rady nepodpísaná

7.11. 2011, 17:31 |  najpravo.sk

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič dnes vrátil Národnej rade Slovenskej republiky na opätovné prerokovanie zákon z 19. októbra 2011, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich.

Prezident uvádza, že podľa platného zákona do pôsobnosti Súdnej rady Slovenskej republiky patrí schvaľovať štatút súdnej rady a rokovací poriadok súdnej rady, ako aj organizačný poriadok Kancelárie Súdnej rady Slovenskej republiky. Po vypustení tejto pôsobností súdnej rady bude absentovať, kto bude schvaľovať štatút a rokovací poriadok súdnej rady a organizačný poriadok Kancelárie Súdnej rady Slovenskej republiky. Absencia schváleného rokovacieho poriadku súdnej rady bude mať negatívny vplyv na jej rokovanie.

Druhou a zásadnejšou zmenou, ktorá je dôvodom vrátenia zákona je to, že schválený zákon pre voľby členov súdnej rady sudcami vytvára v územnom obvode každého krajského súdu jednomandátový volebný obvod.

Podľa schválenej novely sudcovia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a Špecializovaného trestného súdu sa pre voľby členov súdnej rady sudcami zaraďujú do volebného obvodu Krajského súdu v Bratislave.

Podľa schválených ustanovení sudca určitého volebného obvodu bude mať právo voliť len jedného sudcu tohto volebného obvodu za člena súdnej rady a tým sa podľa prezidenta zužuje právo sudcu voliť osem sudcov za členov súdnej rady. Rovnako právo sudcu byť volený za sudcu súdnej rady všetkými sudcami sa zužuje na právo sudcu určitého volebného obvodu byť volený sudcami len tohto volebného obvodu.

Podľa schváleného zákona sa vytvorením spoločného volebného obvodu Krajského súdu v Bratislave zo sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, Špecializovaného trestného súdu a Krajského súdu v Bratislave utvára nevyváženosť medzi jednotlivými volebnými obvodmi. Okrem toho podľa názoru prezidenta sa znevažuje ústavné postavenie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorý je ústavným orgánom.

Prezident dnes nepodpísal ani zákon z 20. októbra 2011, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Naopak, prezident nemal námietky proti týmto zákonom, ktoré aj podpísal:

  1. Zákon z 19. októbra 2011, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov,
  2. Zákon z 19. októbra 2011 o obchodovaní s výrobkami obranného priemyslu a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
  3. Zákon z 21. októbra 2011, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Zdroj a foto: www.prezident.sk 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť