Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

V Čechách chcú znižovať trovy exekúcie

5.10. 2011, 19:38 |  najpravo.sk

Ministerstvo spravodlivosti Českej republiky pripravilo legislatívne úpravy, ktorými chce vyriešiť nepomer medzi vymáhanými čiastkami a trovami exekúcie a zvýhodniť „dobrovoľnosť" plnenia po začatí exekúcie. Zmyslom je znížiť nielen trovy exekútora, ale aj trovy právneho zastúpenia advokátom a zmierniť tak negatívne a sociálne dopady na dlžníkov.

Minister spravodlivosti ČR uviedol, že „Hlavním důvodem pro navržené změny je neustále se zvyšující počet nařízených exekucí a skutečnost, že v případě bagatelních pohledávek - například u pokut za jízdu načerno či u nezaplacených nemocničních poplatků - dochází k tomu, že náklady exekuce a náklady věřitele, zejména náklady na právní zastoupení advokátem, do značné míry převyšují vymáhanou částku."

Zmeny by mali dopadať na tzv. jednoduché spory, v ktorých advokáti vykonávajú málo právnych úkonov (ak advokát urobí v konaní menej než tri úkony, zníži sa jeho paušálna odmena na polovicu) alebo exekútori vymôžu dlžnú čiastku ihneď po doručení výzvy dlžníkovi. Podľa súčasnej právnej úpravy v ČR dochádza k takémuto zníženiu odmeny na polovicu len vtedy, ak advokát urobí len jeden úkon právnej služby. Týmto jediným úkonom by spravidla bolo len prevzatie právneho zastúpenia, a preto sa zníženie odmeny fakticky vôbec v praxi neuplatňuje.

Zásadnou plánovanou zmenou v Čechách je tiež to, že ak dlžník po začatí exekúcie zaplatí dlh do 15 dní od doručenia výzvy exekútora, paušálna náhrada trov exekútora sa zníži na polovicu (teda na 1750 Kč). Týmto spôsobom teda navrhovaná právna úprava zvýhodní „dobrovoľné" plnenie a zároveň zmierni nerovnováhu medzi vymáhanou čiastkou a trovami exekúcie v prípadoch, kedy dlžníci bagateľných pohľadávok splnia svoju povinnosť po začatí exekučného konania.

Zdroj: www.justice.cz
Ilustračné foto: www.sxc.hu 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť