Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Uplatňovanie pohľadávok v insolvenčnom konaní spoločnosti Arca Investments, a.s.

21.6. 2021, 18:00 |  PR

Ste vlastníkmi zmeniek či dlhopisov vystavených spoločnosťou Arca Investments, a.s.? Potom ste zrejme už informovaní, že prebieha insolvenčné konanie u Mestského súdu v Prahe.

Po počiatočnom zastavení konania z dôvodu miestnej príslušnosti bolo toto uznesenie k odvolaniu mnohých veriteľov i dlžníka samotného odvolacím súdom zrušené a bolo rozhodnuté, že insolvenčné konanie bude nakoniec prebiehať v Českej republike. Čo to pre Vás ako pre veriteľov znamená?

Dňa 11. 5. 2021 bolo rozhodnuté o úpadku spoločnosti. Od tohto dňa plynie dvojmesačná lehota k uplatneniu Vašej pohľadávky prihláškou do insolvenčného konania. V prípade, že pohľadávku v tejto lehote, ktorá končí dňa 12. 7. 2021, neprihlásite, nebude v insolvenčnom konaní uspokojovaná. Pripravili by ste sa tak o šancu dospieť aspoň k čiastočnému uspokojeniu pohľadávky.

Prihlásiť je potrebné všetky pohľadávky, ktoré vznikli pred úpadkom, to znamená i tie, ktoré už boli uplatnené súdne či exekučne. Týka sa to napríklad i nesplatných pohľadávok či pohľadávok viazaných na podmienku (napríklad záväzky, z ktorých je spoločnosť Arca Investments, a.s. zaviazaná ako ručiteľ), ktoré je tiež potrebné prihlásiť vo vyššie uvedenej lehote. Prihláška sa podáva na formulári, ktorý nájdete na stránkach justice.cz alebo justice.sk.

Časté chyby v prihláškach

K prihláške je potrebné priložiť listiny, z ktorých plynie právny dôvod vzniku vašej pohľadávky. Skutočnosti uvedené v prihláške je potrebné osvedčiť podobne ako v žalobe. Častou chybou je teda nedostatočné uvedenie všetkých rozhodných skutočností k doloženiu oprávnenosti pohľadávky. V takom prípade by sa mohlo stať, že insolvenčný správca z opatrnosti pohľadávku poprie. To by malo za následok v prípade nevykonateľnej pohľadávky nutnosť podať žalobu proti insolvenčnému správcovi, čím by sa ďalej navyšovali náklady spojené s uplatnením Vašej pohľadávky.

V prípade, že máte pochybnosti o tom, ako správne vyplniť formulár prihlášky pohľadávky do insolvenčného konania, neváhajte kontaktovať advokátsku kanceláriu Fabian & Partners napríklad na e-mailovej adrese alebo cez kontaktný formulár na webe. K e-mailu priložte všetky podklady, ktoré máte k dispozícii (zmenky, dlhopisy, zmluvy, výpisy z účtu apod.).      

Vašu pohľadávku vám zdarma posúdi a vytvorí vám individuálnu cenovú ponuku na spracovanie prihlášky. Nechajte sa v insolvenčnom konaní zastúpiť advokátskou kanceláriou s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti insolvenčného práva.

 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť