Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Súdy budú fungovať podľa nových pravidiel

21.2. 2013, 15:46 |  najpravo.sk

​Po desiatich mesiacoch práce Ministerstvo spravodlivosti SR zverejnilo Návrh legislatívneho zámeru rekodifikácie civilného práva procesného. Ide o mimoriadne dôležitý materiál, ktorý obsahuje presný plán hĺbkovej reformy fungovania súdov.

„Cieľom nového systému procesných predpisov je zabezpečiť efektívnejšie, rýchlejšie a hospodárnejšie konanie, ktoré bude zodpovedať požiadavkám 21. storočia," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec. Nové pravidlá nahradia Občiansky súdny poriadok, ktorý bol prijatý ešte v roku 1963.

Na príprave legislatívneho zámeru desať mesiacov pracovala rekodifikačná komisia pod záštitou ministra Boreca. V komisii boli zastúpení odborníci zo všetkých právnických profesií ako aj predstavitelia domácej i zahraničnej akademickej sféry. V stredu bol návrh legislatívneho zámeru posunutý do medzirezortného pripomienkového konania, aby o ňom po zapracovaní pripomienok mohla rozhodnúť vláda SR. To, čo vláda schváli v tomto zámere, bude záväzné pre vypracovanie paragrafového znenia nových procesných predpisov.

Tri kódexy

Zo systematického hľadiska dôjde k zrušeniu Občianskeho súdneho poriadku z roku 1963. Počas takmer päťdesiatich rokov jeho účinnosti sa jeho súčasťou prostredníctvom čiastkových noviel stalo množstvo ustanovení, ktoré sú v súčasnosti nekoherentné a prispievajú k neprehľadnosti právnej úpravy. To má dosah na celkovú efektívnosť súdneho konania.

V legislatívnom zámere sa počíta s tým, že súčasný kódex bude nahradený tromi novými kódexmi, pričom budú novelizované ďalšie súvisiace predpisy.

Jedným z hlavných dôvodov odčlenia procesnej úpravy do troch osobitných kódexov je potreba užšej špecializácie jednotlivých druhov konaní. Napríklad v konaniach týkajúcich sa maloletých detí musia platiť prísne pravidlá a súd musí sám vykonávať dôkazy. Osobitný prístup je potrebný aj pri správnom súdnictve, teda pri rozhodovaní o žalobách voči rozhodnutiam orgánov verejnej správy. Naopak, pri bežných súkromných sporoch nie je potrebná až taká ingerencia súdu a v záujme rýchlosti konania je žiaduce prijať flexibilnejšie pravidlá.

„Toto bude mať významný dosah na zefektívnenie a zrýchlenie procesu, v ktorom sa občania a firmy domáhajú na súde svojich práv," zdôraznil minister.

Civilný sporový poriadok

Pre vymožiteľnosť práva v bežných sporoch medzi občanmi, podnikateľmi, firmami bude podstatný Civilný sporový poriadok. Jednou z najpodstatnejších zmien bude dôsledné zavedenie systému takzvanej koncentrácie. Sudca bude môcť stanoviť účastníkom konania povinnosť predložiť všetky dôkazy v určitej lehote, pričom na ďalšie dôkazy sa nebude prihliadať. Takéto opatrenie bude nútiť účastníkov konania k maximálne aktívnemu prístupu k sporu a výrazne sa zníži priestor pre obštrukcie.

Dôležité zmeny sa budú ďalej týkať napríklad systému opravných prostriedkov či elektronizácie doručovania písomností.

Samostatne budú v rámci Civilného sporového poriadku upravené konania so slabšou zmluvnou stranou – teda napríklad spotrebiteľské spory. Takáto špecializácia umožní vyššiu ochranu spotrebiteľa pri súčasnom ponechaní flexibilných pravidiel pre ostatné súkromnoprávne spory.

Špecializácia súdov aj sudcov

Okrem zvyšovania nárokov na účastníkov konania sa podstatne zvýšia aj nároky na sudcov. Nová právna úprava bude nastavená tak, aby sudca v zásade musel rozhodnúť spor už na prvom pojednávaní, pričom odročovanie bude možné len z vážnych dôvodov. Samozrejme, nový kódex vytvorí priestor na to, aby sudca mohol byť skutočným „pánom sporu" a nezávisel jeho postup od rozličných obštrukcií účastníka konania.

K zvyšovaniu kvality rozhodovania súdov prispejú nové organizačné opatrenia. V prvom rade sa počíta s dôslednou špecializáciou sudcov napríklad na oblasť správneho súdnictva. Po novom bude v zásade zakázané, aby bol sudca, ktorý sa venuje správnemu súdnictvu, presunutý bez jeho súhlasu na inú, napríklad obchodnú či trestnú agendu. V rámci reformy systému súdnictva dôjde k určitej miere osamostatnenia správneho súdnictva, avšak v rámci existujúcej súdnej sústavy. Z legislatívneho hľadiska bude prijatý samostatný Správny súdny poriadok.

Ďalšia špecializácia sa bude týkať takzvanej kauzálnej príslušnosti súdu. To znamená, že niektoré špecifické agendy (napríklad hospodárska súťaž, cenné papiere, priemyselné vlastníctvo, konkurz a reštrukturalizácia) budú rozhodovať iba vybrané súdy.

V súlade s Programovým vyhlásením vlády sa zároveň počíta s obnovením inštitútu justičných čakateľov pri súčasnom zachovaní systému otvorených výberových konaní. Nové rozdelenie rozhodovacích právomocí medzi justičných čakateľov a vyšších súdnych úradníkov prispeje k zefektívneniu súdnictva aj bez finančne náročného navyšovania počtu sudcov.

Ochrana verejného záujmu

Nový Civilný mimosporový poriadok bude upravovať riešenie vybraných sporov, kde nejde len o súkromný záujem navrhovateľa či odporcu, ale aj o verejný záujem. Ide napríklad o rozhodovanie o maloletých deťoch, o osobnom stave, dedičských veciach a pod. Na rozdiel od sporovej agendy sa v takzvanom mimosporovom konaní uplatňuje vyšetrovacia zásada. Súd teda nie je odkázaný len na dôkazy prednesené účastníkmi, ale sám musí dôkazy vykonávať v záujme zistenia objektívnej, „materiálnej" pravdy. Takéto konanie sa od sporového líši napríklad aj tým, že ho zväčša môže začať súd aj bez návrhu účastníkov konania. Odlišný procesný postup je aj z týchto dôvodov žiaduci pre zefektívnenie konania. 

Legislatívny zámer nového civilného procesného práva si pozrite TU.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť