Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Sudcovská nezávislosť nesmie byť štítom pred kritikou či trestnými činmi

4.10. 2013, 12:49 |  najpravo.sk

V Trnave sa od januára bude vyučovať kurz právnej etiky

Sudcovská nezávislosť by mala sudcom umožniť nezávislé a férové rozhodovanie bez zásahov, avšak zároveň nesmie byť ich štítom pred kritikou verejnosti či trestnými činmi. Pred vyše stovkou študentov a hostí to v auditóriu Právnickej fakulty UK v Bratislave počas diskusie s názvom „Slepá spravodlivosť - etické dilemy právnikov" vyhlásil profesor James Moliterno, profesor z Washington & Lee University.

Moliterno bol spolu s britským sudcom Johnom Phillipsom a advokátkou Zuzanou Čaputovou hosťom občianskeho združenia Manageria, ktorého poslaním je výchova mladých ľudí v schopných a slušných lídrov. Manageria podujatie organizovala za podpory veľvyslanectiev Veľkej Británie a USA. Moliterno je profesorom na rôznych univerzitách a už 33 rokov učí právnu etiku po svete. Téme sa venoval vo vyše 10 krajinách. Pôsobil napríklad v Gruzínsku, Srbsku, Arménsku, Kosove, Indonézii, v Thajsku, v Číne i v ČR a dnes pomáha rozbiehať vyučovanie etických princípov aj na Slovensku.

„Každé miesto je jedinečné, ale všade sa dá poučiť ako sa právnická etika vyvíja. Toto je moja tretia návšteva Slovenska. Pracoval som na spustení kurzu právnickej etiky na Univerzite v Trnave. Trnava spustí nový kurz o etike v práve v januári. Verím, že nasledovať budú ďalšie právnické fakulty. Kurz o právnickej etike považujem za veľmi dôležitý. Slovensko tak môže vychovať lepších právnikov, sudcov i lídrov," povedal Moliterno, ktorého potešil záujem študentov o tému v Bratislave i v Trnave.

Publikum diskusie tvorili predovšetkým študenti práva. Moliterno viedol svoju prednášku v rámci debaty interaktívne a postavil pred nich viacero etických dilem z právnickej oblasti, ku ktorým museli zaujať rozhodnutia.

„Sudcovská nezávislosť je vnímaná verejnosťou ako problém. Jednotliví členovia súdneho stavu musia byť navzájom nezávislí a odolní voči zásahom zvonka. Niekedy prípady diskutujem s kolegami, konzultácia pomáha, ale finálne rozhodnutie musí byť nezávislé, a principiálne", povedal sudca Phillips, riaditeľ Justičnej akadémie vo Veľkej Británii.

Podľa advokátky Zuzany Čaputovej známej ako právničky zastupujúcej občanov v kauze proti skládke v Pezinku je zásadný rozdiel medzi občanmi a právnikmi v rozsahu právomocí. Čaputová tvrdí, že u nás sú etika a právo akoby dva paralelné svety a verejnosť je z neprichádzajúcich zmien už frustrovaná, čo sa prejavuje vyše 70 % nedôverou občanov v súdnictvo.

„Chýba nám význam hodnôt a dôvera v hodnoty. Ale najmä, existuje veľká tolerancia k neetickému správaniu. Ak sa udeje exces, systém to ignoruje, vytesní. Je to špecifické pre nás a ostatné postsocialistické krajiny. Netýka sa to len verejnosti, ale ignorácia k nezákonnému konaniu, je typická aj pre sudcov a právnickú obec", povedala Čaputová. Podľa nej zmena k lepšiemu nenastane prebudovaním systému, ale udiať sa musí predovšetkým zvnútra v samotných právnikoch či v sudcovskom stave.

V hlasovaní publika cez špeciálnu aplikáciu na získavanie spätnej väzby online prostredníctvom mobilných telefónov až 67 % z hlasujúcich na otázku, či sú naši sudcovia nezávislí od externých tlakov, odpovedalo, že skôr nie. Až 31 % označilo odpoveď, že „určite nie" a len 3 % sa vyjadrili, že naši sudcovia dokážu tlakom odolať. V nie príliš optimistickom duchu sa niesli aj ďalšie reakcie publika.

Profily rečníkov

Profesor James E. Moliterno

Prednáša na Washington & Lee University. Špecializuje sa na problematiku právnickej etiky a profesionálnych zručností sudcov, prokurátorov a advokátov. Prednáša v mnohých krajinách sveta, okrem USA systematicky aj v Českej republike, Srbsku, Arménsku, Číne, Gruzínsku, Japonsku a dobre pozná aj právny systém Slovenska. Jeho hodiny sú mimoriadne interaktívne, s maximálnym zapojením študentov, sudcov či advokátov. Ich úlohou je riešiť veľmi konkrétne hodnotové a etické dilemy v praxi. Jeho štýl výuky je veľmi populárny a bol ocenený American Bar Association Gambrell Professionalism Award a tiež Rebuilding Justice Award od Institute for the Advancement of the American Legal System.

sudca John Phillips

Je riaditeľom pre oblasť sudcovského vzdelávania v Justičnej akadémii vo Veľkej Británii. Je nositeľom Rádu britského impéria za služby v systéme trestného súdnictva a za prácu v justičnom vzdelávaní. Spolupodieľa sa na príprave publikácie Blackstone's Criminal Practice, ktorá pojednáva o trestnom práve a je každoročne vydávaná vydavateľstvom Oxford University Press. V roku 2009 sa stal vedúcim predstaviteľom inštitúcie Bench of Gray's Inn venujúcej sa profesionálnej príprave mladých advokátov v Anglicku a Walese. V roku 2012 mu Univerzita BPP v Londýne udelila čestný doktorát ako ocenenie za jeho prácu riaditeľa pre sudcovské vzdelávanie.

advokátka Zuzana Čaputová

Vyštudovala právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú úspešne ukončila v roku 1996 a získala titul Magistra práv. Počas celého štúdia i po jeho skončení pracovala v miestnej samospráve v Pezinku, najskôr ako asistentka na právnom oddelení a neskôr ako zástupkyňa prednostu mestského úradu. Od roku 1998 pracovala ako projektová manažérka v občianskom združení EQ Klub na projekte rozvoja miestnych komunít. Od roku 2001 spolupracuje s VIA IURIS, od roku 2010 ako advokátka. V rámci tejto spolupráce sa venuje téme „verejná kontrola verejnej moci", najmä efektívnemu a transparentnému výkonu samosprávy, nakladaniu s jej majetkom, ďalej téme „zodpovednosť verejných činiteľov" a tiež účasti verejnosti na rozhodovaní o veľkých investičných zámeroch.

moderátor Pavol Žilinčík

Pôsobí ako právny a politický poradca na Veľvyslanectve USA. Predtým pracoval 16 rokov ako právnik a manažér v mimovládnom a súkromnom sektore. Venoval sa hlavne oblasti reformy súdnictva a zlepšovania systému ochrany práv občanov, na tieto témy prednášal v USA, Veľkej Británii, Číne, Indii, Laose, Kambodži, Mongolsku, Indonézii a ďalších krajinách. Je spoluzakladateľom združenia VIA IURIS.

Manageria je nezávislé združenie aktívnych študentov, manažérov a osobností, ktorých spája chuť a odvaha zmeniť Slovensko k lepšiemu. Ich cieľom je, aby na významných pozíciách pracovali slušní a schopní ľudia. Veria, že kľúčom k zlepšeniu je vzdelávanie mladých ľudí k etickým hodnotám a líderstvu. Preto rozvíjajú hodnotovo založených a pre prax pripravených lídrov, ktorí chcú prispieť k pozitívnej zmene spoločnosti. 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť