Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Štatistiky o absolventoch práv

19.10. 2011, 10:50 |  Katarína Kesselová

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu integrovalo údaje z centrálneho registra vysokých škôl a informačného systému Sociálnej poisťovne a na stránkach www.absolventi.iedu.sk umožňuje porovnanie priemerných vymeriavacích základov odvodov do Sociálnej poisťovne podľa absolvovanej vysokej školy a odboru. Ide o porovnanie vymeriavacích základov slúžiacich pre výpočet platby úrazového poistenia zamestnávateľa za zamestnaných absolventov do Sociálnej poisťovne. Nie sú zohľadnené napríklad údaje o absolventoch pracujúcich ako samostatne zárobkovo činné osoby alebo o absolventoch pracujúcich v zahraničí.

Pre záujemcov o štúdium právnych vied na Slovensku môže byť zaujímavý tento graf (vo väčšej veľkosti si ho pozrite nižšie vo fotogalérii):

Porovnanie priemerných vymeriavacích základov absolventov práv podľa škôl

Priemerný vymeriavací základ absolventov práv vyjadrený číselne.

Za rok 2010, denná forma, druhý stupeň štúdia.

Univerzita Komenského v Bratislave: 737 €
Trnavská univerzita v Trnave: 633 €
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach: 554 €
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici: 546 €

Za 1. štvrťrok 2011, denná forma, druhý stupeň štúdia.

Univerzita Komenského v Bratislave: 767 €
Trnavská univerzita v Trnave: 678 €
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach: 579 €
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici: 580 €

Počet absolventov práv (denná forma, druhý stupňa štúdia) z roku 2009: 906

Každý, kto sa rozhoduje, na akú vysokú školu či odbor nastúpiť, si môže urobiť určitú predstavu o výške zárobku. Je dobré, že štatistika je tvorená údajmi, ktoré poskytla Sociálna poisťovňa a neopiera sa len o výpovede absolventov ochotných zúčastniť sa zberu dát alebo štatistík, ktoré si tvoria samotné školy. Práve štatistikami zamestnanosti a údajmi o výške platov lákajú študentov americké právnické fakulty. Pre svoje údajne „nekalé praktiky" sú teraz žalované.

Absolventi žalujú školu pre prikrášlené štatistiky

Kritike i class action žalobe čelí New York Law School, ktorá je kvalitou výuky zaradená v spodnej tretine všetkých právnických škôl v Spojených štátoch, no vyberá školné vo výške 47 800$ čo je viac než na Harvarde. Popri výške školného poplatku škola zvyšuje aj počet študentov príjmaných do ročníka. Medián nástupného platu svojich absolventov uvádza vo výške, ktorý dosahujú len absolventi elitných škôl. Vyjadrenie dekana fakulty N.Y.L.S Richarda Matasara.: „Fungujeme na trhu, ak je dopyt po vzdelaní, tak my ako aj iné právnické školy zareagujeme." Veru, každých ďalších 25 uchádzačov prinesie škole milión dolárov na školnom, a to nepotrebuje platiť za ďalšieho učiteľa.

Väčšina absolventov práv amerických univerzít má po promócií na krku päťciferný dlh za študentské pôžičky a problém zamestnať sa. Niektorí absolventi sa preto rozhodli zažalovať svoju alma mater za „klamlivú reklamu". Čerstvo titulovaní žalobcovia tvrdia, že boli oklamaní štatistikami, ktoré právnické fakulty prikrášľujú, aby pritiahli študentov. N.Y.L.S sľubovala, že 90% jej absolventov si nájde prácu do polroka od promócie s platom v rozmedzí 70 000 – 80 000 $. V žalobe sa uvádza, že: „tieto zdanlivo vysoké čísla zahŕňajú akékoľvek zamestnania i také, na ktoré sa nevyžaduje titul JD a ktoré sú na čiastočný úväzok, či svojou povahou dočasné." Žalobcovia žiadajú zmenu spôsobu, akým školy uvádzajú štatistiky zamestnanosti a platov a tiež nešpecifikované peňažné odškodné. Dekan Richard Matasar: „Nároky nie sú ničím podložené, budeme sa proti nim na súde rázne brániť."

Thomas Jefferson School of Law žaluje bývalá premiantka ročníka, zapísaná v kalifornskom zozname advokátov, ktorá je bez práce no s dlhom na študentskej pôžičke 150 000$. V class action zastupuje viac ako 2300 študentov tejto súkromnej školy. Škola sa vyjadrila pre National Law Journal: „Nie je pravda, že škola prekrúca svoje štatistiky zamestnanosti. Táto žaloba sa týka oveľa závažnejšej otázky - či sa oplatí usilovať sa o vysokoškolský diplom v týchto ekonomicky ťažkých časoch."

Ufňukaní absolventi hľadajúci vinníka za svoje zlé rozhodnutie ísť na práva? Alebo školy zámerne zavádzali, len aby získali od študentov školné a prispeli tak k ich dlhovej kríze?

Asi sa nedozvieme. Očakáva sa, že spory budú urovnané mimosúdne.

Katarína Kesselová

Katarína Kesselová
študentka Právnickej fakulty
Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a
Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity  

Zdroje

http://www.nytimes.com/2011/07/17/business/law-school-economics-job-market-weakens-tuition-rises.html?pagewanted=all

http://www.nypost.com/p/news/local/manhattan/new_york_law_school_file_fraud_lawsuit_xol1DM15nJ1dkG6lL8jNbN

http://management.fortune.cnn.com/2011/08/31/law-grads-take-their-job-frustrations-to-court/

http://www.law.com/jsp/nlj/PubArticleNLJ.jsp?id=1202495481202&Law_school_sued_over_false_employment_statistics&slreturn=1&hbxlogin=1

http://abovethelaw.com/2011/05/lawsuit-of-the-day-class-action-filed-against-thomas-jefferson-school-of-law/

žaloba proti Thomas Jefferson School of Law: http://lawschooltransparency.com/lawsuits/Alaburda_v_TJSL-Complaint.pdf

Graf: www.absolventi.iedu.sk
Ilustračné foto: Stock.XCHNG 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť