Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Reakcia ministerky Žitňanskej na rokovanie Súdnej rady SR

10.11. 2011, 11:45 |  najpravo.sk

Ministerka reagovala na nepreloženie sudcov, ktorí prešli opakovane riadnym výberovým konaním na voľné miesta sudcov na Krajský súd v Trnave:

„Postup Súdnej rady SR je nepredvídateľný a škodiaci justícii. Svojimi rozhodnutiami a nerešpektovaním platných zákonov bráni riadnemu fungovaniu súdnictva a zrýchľovaniu konaní. Dlhé mesiace už Krajský súd v Trnave čaká na nových sudcov, ktorí majú na tomto dlhodobo poddimenzovanom súde pomôcť zrýchliť súdne konania a vysporiadať sa s veľkým množstvom nevybavených vecí.

Prvýkrát, keď výberové konania prebehli v apríli ešte podľa predchádzajúcej právnej úpravy neboli sudcovia súdnou radou bez dôvodu preložení. Dnes je zámienkou podanie na Ústavnom súde SR.

Ak súdna rada tvrdí, že len podanie na Ústavný súd SR postačuje na nerešpektovanie platných zákonov, vytvára tým právny chaos.

Zákon predvída iný postup a ten nenastal. Ústavný súd SR dokonca zamietol pozastavenie účinnosti novej právnej úpravy.

Súdna rada dala občanom aj sudcom jasný odkaz, že uprednostňuje politickú agendu exministra v talári pred riešením skutočných problémov súdnictva. Očividne zabudla aj na svoj diel zodpovednosti za riadny chod súdnictva."

Doplňujúce informácie

Najskôr Ministerstvo spravodlivosti SR vyhodnotilo zaťaženosť a výkonnosť súdov. Ministerka vyvodila zodpovednosť a odvolala niektorých predsedov súdov, keď brala do úvahy dĺžku a plynulosť vybavovania vecí.

Ministerstvo po vyhodnotení ustanovilo objektívne pravidlá na určovanie voľných miest sudcov na súdoch a podľa nich určilo voľné miesta sudcov na poddimenzované súdy. To znamená, že voľné miesta sa už nemajú určovať podľa subjektívneho vyhodnotenia ministra, ale sú dané jasné pravidlá.

Okrem iných boli určené aj voľné miesta na dlhodobo poddimenzovaný súd v Trnave. Ide o súd, ktorý má najmenej sudcov a najviac nevybavených vecí na jedného sudcu zo všetkých krajských súdov.

Štatistiky ministerka zverejnila na webe a každý, aj členovia súdnej rady, si môžu pozrieť fakty o situácii na danom súde. Videli by, že napríklad Krajský súd v Nitre má porovnateľný až nižší nápad vecí a má 37 sudcov (t.j. o 8 viac ako KS Trnava dnes).

Výberové konanie na 6 voľných miest sudcov na KS Trnava prebehlo prvýkrát už v apríli t.j. podľa „starých" pravidiel.

Vtedy súdna rada preložila len dvoch sudcov. Štyroch sudcov bez dôvodu nepreložila.

Ďalšie výberové konanie prebehlo podľa nových pravidiel. Je potrebné dodať, že vo výberovej komisii však mali väčšinu sudcovia (t.j. odpadol dôvod, pre ktorý výberové konania Súdna rada SR kritizuje najviac).

Teraz odložila rozhodovanie pod zámienkou podania na Ústavný súd SR. 

Zdroj: www.justice.gov.sk
Ilustračné foto Krajského súdu Trnava: www.najpravo.sk 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť