Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Platové očakávania absolventov rástli najviac za posledné roky

4.7. 2018, 12:21 |  najpravo.sk

Svoju cenu na trhu práce si uvedomuje čoraz viac absolventov. Tým v súčasnosti nahráva najmä situácia, keď rekordná nezamestnanosť znižuje záujem o voľné pracovné pozície. Aj to je zrejme dôvod, prečo platové očakávania čerstvo doštudovaných Slovákov oproti predošlému roku rekordne rástli. 

Postavenie absolventa vysokej školy je dnes lepšie ako v minulosti. Záujem firiem o týchto uchádzačov sa zvyšuje. Aj to môže byť jeden z impulzov, prečo absolventom rastú mzdové nároky. Priemerný očakávaný plat absolventa v roku 2017 predstavoval podľa portálu Profesia.sk 995 eur v hrubom.

Vlani chceli absolventi o 38 eur vyšší plat ako čerstvo doštudovaní uchádzači v predošlom roku. Medziročné rozdiely očakávaných čísel na výplatnej páske sa neustále zvyšujú. Doteraz sme však sledovali pomalšie tempo rastu. Vlani išlo o 17 eur, predvlani iba o 9 eur.

Spomedzi verejných vysokých škôl skončilo nad hranicou 1000 eur hneď šesť. Medzi nimi sú všetky tri technické univerzity. Okrem škôl v Bratislave, Košiciach a Žiline sú medzi absolventmi s nadpriemernými očakávaniami aj uchádzači zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Najvyššie platové očakávania prekvapujúco neboli v Bratislave, ale na Fakulte špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. Absolventi očakávali v roku 2017 nástupný plat takmer 1400 eur. V porovnaní s celkovým priemerným platom absolventa podľa Platy.sk, ktorý je takmer 1160 eur v hrubom, je to až o 20 percent viac.

Aké sú platové očakávania mladých právnikov?

Čo sa týka záujmu zamestnávateľov o životopisy absolventov verejných právnických fakúlt v databáze portálu Profesia.sk, poradie právnických fakúlt vyzerá nasledovne:

  • 34. miesto Právnická fakulta Univerzita Komenského
  • 60. miesto Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika
  • 67. miesto Právnická fakulta Trnavskej univerzity
  • 69. miesto Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela

Pozrime sa však na priemerné očakávané platy absolventov práva. Dve právnické fakulty majú absolventov s nadpriemerným platovými očakávaniami. Ako sme už uviedli vyššie, priemerný očakávaný plat absolventov celkovo predstavoval minulý rok 995 eur v hrubom.

Absolventi Právnickej fakulty UK očakávajú nástupný plat 1050 eur, absolventi Právnickej fakulty Trnavskej univerzity očakávajú nástupný plat 1034 eur, Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach 951 eur a absolventi Právnickej fakulty UMB v Banskej Bystrici očakávajú, že budú po skončení štúdia zarábať 922 eur.

Zdroj: profesia.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť