Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Oddnes máme novú ombudsmanku

28.3. 2012, 11:23 |  najpravo.sk

V historickej budove NS SR na Župnom námestí, konkrétne v Štúrovom salóne dnes prebehol slávnostný akt zloženia sľubu verejnej ochrankyne práv JUDr. Jany Dubovcovej (59) do rúk predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Hrušovského.

Doktorka Dubovcová bola zvolená za verejnú ochrankyňu práv na decembrovom rokovaní Národnej rady hlasmi 76 poslancov. Predsedovi Národnej rady SR v zákonnom termíne viac návrhov kandidátov na voľbu verejného ochrancu práv predložených nebolo.

Doktorka Dubovcová sa narodila v júni 1952, právnické vzdelanie záskala na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1971 až 1975), v roku 1989 bola vymenovaná za sudkyňu na Okresnom súde v Banskej Bystrici, v rokoch 1999 až 2005 bola predsedníčkou tohto súdu. Počas pôsobenia vo funkcii sudkyne dvakrát vykonávala stáž na Ministerstve spravodlivosti SR a bola tiež šéfredaktorkou časopisu Justín vydávaného Združením sudcov Slovenska. Dňa 1. februára 2010 sa vzdala funkcie sudkyne a kandidovala vo voľbách do Národnej rady SR ako poslankyňa za SDKÚ-DS.

Historicky prvým verejným ochrancom práv bol doc. JUDr. Pavel Kandráč, CSc., ktorý bol zvolený Národnou radou Slovenskej republiky dňa 19. marca 2002, zložením sľubu do rúk predsedu Národnej rady Slovenskej republiky dňa 27. marca 2002. Dňa 30. januára 2007 Národná rada Slovenskej republiky v tajnom hlasovaní zvolila Pavla Kandráča do funkcie verejného ochrancu práv aj na ďalšie funkčné obdobie (2007 - 2012), ktoré mu uplynie dňa 27. marca 2012.

Verejný ochranca práv je nezávislý orgán Slovenskej republiky, ktorý v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom chráni základné práva a slobody fyzických osôb a právnických osôb v konaní pred orgánmi verejnej správy a ďalšími orgánmi verejnej moci, ak je ich konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť v rozpore s právnym poriadkom. V zákonom ustanovených prípadoch sa verejný ochranca práv môže podieľať na uplatnení zodpovednosti osôb pôsobiacich v orgánoch verejnej moci, ak tieto osoby porušili základné právo alebo slobodu fyzických osôb a právnických osôb. Všetky orgány verejnej moci musia poskytovať verejnému ochrancovi práv potrebnú súčinnosť. Viac o právomociach verejného ochrancu práv si môžete pozrieť na stránke www.vop.sk.

Zdroj: www.vop.sk, www.nrsr.sk
Ilustračné foto: www.nrsr.sk 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť