Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Obchodný vestník čakajú od 1. júla pozitívne zmeny

26.5. 2011, 10:14 |  Admin 3

Využívanie Obchodného vestníka môže byť už čoskoro výrazne jednoduchšie. Poslanci Národnej rady SR totiž tento týždeň na aktuálnej schôdzi prerokujú návrh zákona o Obchodnom vestníku predloženého ministerkou Žitňanskou. Podľa tohto návrhu by sa mal Obchodný vestník vydávať len v elektronickej podobe bezplatne prístupný širokej verejnosti s jednoduchším a užívateľsky priateľskejším spôsobom vyhľadávania údajov v ňom. Po schválení parlamentom by zmeny mali byť účinné od 1. júla 2011.

Zverejňovanie Obchodného vestníka, ako aj komunikácia s vydavateľom Obchodného vestníka bude po schválení zákona prebiehať výlučne elektronicky. Pre subjekty, ktorých sa takéto zverejňovanie týka to znamená, že už nebudú musieť prácne vypisovať a posielať potrebné údaje do Obchodného vestníka. Po novom sa jednoducho zaregistrujú na portáli Obchodného vestníka a potrebné údaje zašlú prostredníctvom elektronických formulárov. Tie nájdu na web stránke ministerstva spravodlivosti. Výnimkou sú povinne zverejňované zmluvy napríklad v prípade obcí, ktoré naďalej bude možné doručiť do Obchodného vestníka aj v listinnej podobe.

Elektronizáciou Obchodného vestníka sa zároveň zjednotí a v niektorých prípadoch aj významne skráti lehota na zverejnenie údajov. V niektorých prípadoch dokonca z 90, či 30 dní na 5 dní. Návrh zákona totiž predpokladá, že všetky podania budú po splnení podmienok zverejnené v rovnakej päťdňovej lehote.

Výška nákladov spojených so zverejňovaním údajov v Obchodnom vestníku zostáva zachovaná. Sadzobník správnych poplatkov však už nebude upravovať nariadenie vlády o Obchodnom vestníku. Spomínaný sadzobník bude súčasťou zákona o správnych poplatkoch, ktorý nadobudne účinnosť spolu so zákonom o Obchodnom vestníku. Od poplatku budú aj naďalej oslobodené údaje zverejňované v Obchodnom vestníku registrovými úradmi, konkurznými správcami, súdnymi exekútormi, dražobníkmi, Národnou bankou Slovenska.

Nové pravidlá vydávania Obchodného vestníka prispejú k zvyšovaniu kvality podnikateľského prostredia, keďže napríklad firmy budú mať k dispozícii ľahko dostupné, relevantné a aktuálne informácie o iných spoločnostiach, ktoré často potrebujú pre svoje rozhodovanie a ďalšie konanie. Navyše už nebudú musieť prácne študovať Obchodný vestník, aby sa dozvedeli, či napríklad spoločnosť zmenila právnu formu, znížila základné imanie alebo vstúpila do likvidácie. Všetky tieto informácie bude možné nájsť oveľa jednoduchšie vďaka dokonalejšiemu heslovitému vyhľadávaču. Ten môže napríklad rovnako pomôcť aj pri získavaní aktuálnych informácií pre veriteľov firmy, ktorá je v konkurze.

Zdroj: Tlačová správa Ministerstva spravodlivosti SR na www.justice.gov.sk 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť