Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám

26.5. 2011, 10:09 |  Admin 3

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky predložilo do pripomienkového konania návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Cieľom novelizácie je vytvoriť podmienky pre zlepšenie prístupu k informáciám s ohľadom na skúsenosti z doterajšieho uplatňovania zákona v praxi. Novela bola vypracovaná aj na základe výstupov expertnej skupiny zloženej zo zástupcov a zástupkýň štátnej správy, samosprávy ako aj mimovládnych organizácií. Ministerstvo je pripravené pokračovať v otvorenej diskusii o predloženom návrhu aj v rámci pripomienkového konania.

V predloženom návrhu ministerstvo navrhuje napríklad spresnenie definície povinnej osoby, zavádza legálnu definíciu pojmu „informácia", či rieši praktické otázky súvisiace so zverejňovaním zmlúv. Návrh napríklad počíta s avizovaným zrušením limitu pre zverejňovanie faktúr a objednávok, keďže by sa už nemali zverejňovať skenované dokumenty, ale informácie z nich v prehľadnejšej štruktúrovanej podobe. Zverejňovať sa tak budú informácie o všetkých objednávkach a faktúrach bez finančného limitu.

So zverejňovaním zmlúv súvisí aj skrátenie lehoty zo siedmich na štyri dni na podanie návrhu na zverejnenie zmluvy v Obchodnom vestník druhou zmluvnou stranou, ak zmluvu nezverejnila napríklad obec, ministerstvo, či iná povinná osoba.

Novela tiež spresňuje pre územnú samosprávu ustanovenia o povinne zverejňovaných informáciách. Obce a vyššie územné celky budú teda povinné zverejňovať

  • termíny zasadnutí zastupiteľstva, rady a komisií a návrh programu rokovania,
  • zápisnice zo zasadnutí,
  • texty návrhov všeobecne záväzných nariadení najneskôr 15 dní pred rokovaním zastupiteľstva,
  • texty návrhov uznesení najneskôr do troch dní pred rokovaním zastupiteľstva,
  • údaje o účasti poslancov a iných členov na zasadnutí zastupiteľstva, rady a komisií,
  • informácie o hlasovaní poslancov a iných členov na zasadnutí zastupiteľstva, rady a komisií okrem prípadov tajného hlasovania a hlasovania na neverejnom zasadnutí.

Nanovo sa upravuje postup rozhodovania o odvolaniach na úrovni územnej samosprávy s cieľom predchádzať situáciám, keď o rozhodnutiach o nesprístupnení aj o odvolaniach voči nim rozhodovala tá istá osoba – starosta obce. Preto v prípadoch, keď nie je zriadený obecný úrad, v prvom stupni rozhoduje starosta a o opravnom prostriedku rozhoduje súd.

Ďalšou oblasťou, ktorá sa upravuje, je dohoda o spôsobe sprístupnenia informácie. Doterajšia právna úprava umožňuje povinnej osobe a žiadateľovi dohodnúť sa na spôsobe sprístupnenia informácie, ak spôsob sprístupnenia požadovaný žiadateľom nie je možný. Návrh však umožňuje povinnej osobe v prípade, že k dohode nedôjde využiť ekonomicky najvýhodnejší spôsob sprístupnenia informácie.

Novela taktiež reaguje na prax niektorých povinných osôb, ktoré veľmi reštriktívne vykladali pojem „dispozícia", s tým súvisiacu otázku povinnosti vytvárať informácie a následne zamietali žiadosti o poskytnutie informácie z dôvodu, že ich nemajú k dispozícii. Po zmene sa usporiadanie informácií nachádzajúcich sa v elektronickom informačnom systéme podľa kritérií určených žiadateľom, ak takéto usporiadanie informačný systém umožňuje, nebude považovať za vytvorenie informácie, ktorá nie je pôvodne k dispozícii.

Návrh predložený ministerstvom spravodlivosti síce vznikol na základe širšej diskusie, ale o návrhu je ministerstvo pripravené otvorene diskutovať aj v rámci pripomienkového konania. Úplný návrh je zverejnený na Portáli právnych predpisov. Pripomienky je možné posielať aj priamo prostredníctvom tohto portálu.

Zdroj: Tlačová správa Ministerstva spravodlivosti SR na www.justice.gov.sk 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť