Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Návrh Krajského súdu Prešov bol odmietnutý

24.1. 2018, 17:05 |  najpravo.sk

V októbri minulého roka sme vás na stránkach portálu najprávo.sk informovali, že Krajský súd Prešov podal na Ústavný súd SR návrh na vyslovenie nesúladu ustanovenia § 711 ods. 6 Občianskeho zákonníka s Ústavou SR.

Podľa napadnutého ustanovenia neplatnosť výpovede môže nájomca uplatniť na súde do troch mesiacov odo dňa doručenia výpovede. Účinky výpovede nastanú až po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia súdu, ktorým sa zamietne návrh na určenie neplatnosti výpovede nájmu bytu.

 „Odvolací súd eviduje pribúdajúce prípady, v ktorých sa nájomcovia po obdržaní výpovede sústredili na rokovania s prenajímateľom, dosiahli dohody o splácaní, konali dobromyseľne, že sa problém rokovaniami o splácaní vyrieši, prípadne dokonca dlh aj vyplatili a medzitým im uplynula prekluzívna doba na uplatnenie neplatnosti výpovede z nájmu bytu, v ktorom konaní by sa riešila otázka primeranosti výpovede a ochrany obydlia. Stratou nájomného vzťahu prichádzajú nájomcovia aj o právo na prednostné odkúpenie bytu.“ konštatovala v návrhu predsedníčka senátu Krajského súdu Prešov JUDr. Antónia Kandravá.

Ústavný súd SR pod vedením podpredsedu Milana Ľalíka na neverejnom zasadnutí pléna 24. januára 2018 rozhodol tak, že návrh Krajského súdu v Prešove odmietol ako podaný zjavne neoprávnenou osobou.

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť