Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Náhodné prideľovanie advokátov ex offo sa opäť zmení

1.5. 2019, 14:56 |  najpravo.sk

Ministerstvo spravodlivosti SR a Slovenská advokátska komora dostávali niekoľko rokov podnety od advokátov pre ich neobjektívne prideľovanie ustanovených ex offo. Pre stransparentnenie procesu prideľovania advokátov ustanovených zákonom bol vytvorený nový ministerstvom prevádzkovaný systém náhodného výberu, ktorý začal fungovať v praxi začiatkom roka 2019.

Náhodné prideľovanie advokátov ustanovených ex offo, teda z úradnej povinnosti, spravuje Ministerstvo spravodlivosti, ktoré postupne vylepšuje, zdokonaľuje a zefektívňuje systém.

Gábor Gál, minister spravodlivosti: „Elektronický systém správy súdov bol dlhé roky zastaraný a pomaly, ale iste dosluhuje. Preto sme pristúpili k modernizácii a v súčasnosti má zámer na nákup novej techniky a vybavenia už reálne kontúry. Nesmieme poľaviť na v procesnom vylepšovaní , ako to bolo v minulosti a uvedomujem si, že ani ja neurobím zázrak na počkanie. Zmeniť starý systém je totiž veľmi náročné a určitý čas to trvá.“

Na to, aby bol systém náhodného prideľovania ešte pružnejší, musí Slovenská advokátska komora pravidelne aktualizovať zoznamy advokátov. Slovenská advokátska komora na dennej báze zasiela aktualizácie zoznamu advokátov do databáz ministerstva a z neho súd ustanoví prostredníctvom pravidiel v softvéri Ministerstva spravodlivosti k danému prípadu náhodne prideleného advokáta.

Po niekoľkomesačnej prevádzke dôjde k ďalším zmenám, na ktorých sa dohodli ministerstvo spravodlivosti so Slovenskou advokátskou komorou, aby bol celý systém ešte efektívnejší a transparentnejší.

Ministerstvo spravodlivosti po komunikácii s komorou schválilo nasledovné pravidlá ustanovovania advokátov za obhajcov ex offo:

(1) príslušnosť advokáta k súdu je viazaná výlučne na sídlo daného advokáta, t. j. každý advokát môže byť zapísaný výlučne do zoznamu toho okresného súdu, v ktorom ma sídlo jeho advokátska kancelária; na pracovisko/-á advokáta sa pri zostavovaní zoznamov neprihliada,

(2) pre tvorbu zoznamov obhajcov ex offo pre jednotlivé okresné súdy dôjde k spájaniu niektorých okresov na geografickom princípe s cieľom zabezpečiť disponibilný počet aspoň 30 advokátov pre obvod každého súdu,

(3) súd bude môcť vyznačiť v programovom prostriedku tri dôvody odmietnutia zastupovania zo strany vygenerovaného advokáta:

  • zákonné dôvody,
  • nezastihnutý,
  • zaneprázdnený,

(4) pokiaľ vygenerovaný advokát v období pol roka neprevezme obhajobu ex offo 3x z dôvodu zaneprázdnenosti, systém ho v období nasledujúceho pol roka nebude generovať; o tejto skutočnosti bude advokát informovaný vygenerovaním oznámenia, ktoré mu systém pošle automaticky do jeho elektronickej schránky,

(5) špecializovaný trestný súd si pred generovaním advokáta ex offo bude môcť vybrať zoznam advokátov toho okresného súdu, kde sa vykonávajú úkony trestného konania.

Zmeny by mali začať fungovať koncom mája 2019.

 

Na fotografii pri pracovnom stretnutí minister spravodlivosti Gábor Gál, Tomáš Borec, Andrej Popovec a Ondrej Laciak zo Slovenskej advokátskej komory.

Zdroj a foto: Ministerstvo spravodlivosti SR (Facebook)


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť