Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

MS SR: Advokáti otvorili diskusiu o kvalite právnického vzdelávania na Slovensku

28.3. 2019, 19:33 |  najpravo.sk

Ministerstvo spravodlivosti SR ako aj Gábor Gál – Minister spravodlivosti SR dnes uverejnili na svojich profiloch na sociálnej sieti nasledovnú správu:

Slovenská advokátska komora zorganizovala okrúhly stôl s dekanmi právnických fakúlt o téme budúcnosti právnického vzdelávania. Podľa kompetentných je v súčasnosti na Slovensku problém nielen v právnickom odvetví, ale najmä v spôsobe vzdelávania. Na podujatí preto aj za účasti ministra spravodlivosti Gábora Gála, zástupcu rezortu školstva, rektora Univerzity Komenského v Bratislave Mareka Števčeka, viceprezidentky Notárskej komory SR Daniely Šikutovej a riaditeľa Justičnej akadémie SR Petra Hullu hovorili o možných opatreniach, ako zvýšiť kvalitu výkonu právnických povolaní. Podľa rektora UK Mareka Števčeka ide o viacero problémov, napríklad aj o systém financovania, ktorý spôsobuje, že študenti nebojujú o vysoké školy, ale skôr naopak, univerzity bojujú o študentov. Podľa jeho slov je to kľúčová oblasť, ktorá musí prejsť zmenami.

"Tie problémy sú známe, ale pri právnických povolaniach to musíme vyriešiť inak. Hovorí sa napríklad o priebežnom skúšaní, čo sa v praxi už osvedčilo. V tomto duchu sa budú uberať aj jednotlivé právnické komory, Justičná akadémia či jednotlivé fakulty," povedal minister Gál po stretnutí. Podľa ministra sú nejaké návrhy na stole, ale nechcel predbiehať, kým nebude ukončená diskusia. Šéf advokátskej komory Tomáš Borec ocenil diskusiu a tiež spomenul spoločnú zhodu na tom, že sa musia zmeniť štruktúry vzdelávania. "Zhodli sme sa, že je potrebné zmeniť zásadne štruktúru vzdelávania v spoločenských vedách už od základných a stredných škôl, aby sme získali kvalitu do právnických povolaní. Ak chceme získať vymožiteľnosť práva cez kvalitných profesionálov, tak musíme mať kvalitu v celom procese vzdelávania," povedal Borec.

Rektor Univerzity Komenského Marek Števček vidí problém najmä vo financovaní vysokých škôl, ktoré majú finančné zdroje aj na základe počtu študentov. "Z môjho pohľadu to nie je len o právnickom vzdelávaní. My vnímame ako problém komplexnú metodiku financovania vysokých škôl na Slovensku. Ako zástupcovia akademickej obce sme kritizovali najmä nepredvídateľnosť tejto problematiky, keď sa hodnotia vysoké školy spätne," uviedol Števček. Jednotlivé komory, akademická obec aj zástupcovia rezortu školstva budú v diskusiách pokračovať.

Zdroj: Facebook
Foto: Ministerstvo spravodlivosti SR na Facebooku


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť