Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Môžete mať v aute kameru?

16.3. 2015, 18:37 |  najpravo.sk

Úrad pre ochranu osobných údajov Českej republiky sa opakovane stretával s problematikou prevádzkovania kamier umiestnených v motorových vozidlách, ktorých vodiči alebo prevádzkovatelia monitorujú okolie motorového vozidla v súvislosti s pohybom vozidla po pozemných komunikáciách alebo v ich blízkosti.

Úrad po predbežnom posúdení problematiky umiestňovania kamier do vozidiel dospel k záveru, že v prípade, keď urobené záznamy budú obsahovať aj informácie vzťahujúce sa k určeným či určiteľným fyzickým osobám s určitým konaním alebo udalosťou, bude sa jednať o spracovanie osobných údajov.

Kamera na prilbe pri bicyklovaní je OK

Zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů v ustanovení § 3 ods. 3 uvádza, že „Tento zákon se nevztahuje na zpracování osobních údajů, které provádí fyzická osoba výlučně pro osobní potřebu.“

Na Slovensku podľa ustanovenia § 3 ods. 2 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov tento zákon sa nevzťahuje na osobné údaje, ktoré

a) fyzická osoba spracúva pre vlastnú potrebu v rámci výlučne osobných alebo domácich činností, najmä vedenie osobného adresára alebo korešpondencie,

b) boli získané náhodne bez predchádzajúceho určenia účelu a prostriedkov spracúvania, bez zámeru ich ďalšieho spracúvania v usporiadanom systéme podľa osobitných kritérií a nie sú ďalej systematicky spracúvané.

K uvedenej výnimke český úrad uviedol, že podľa jeho názoru sa aplikácia tejto výnimky môže týkať len situácií, kedy takúto kameru inštaluje a prevádzkuje fyzická osoba, obdobne ako v aute aj pri svojich iných alebo rodinných aktivitách, ktoré sa odohrávajú v rámci cestnej premávky, ako napríklad kamera umiestnená na prilbe cyklistu alebo vodiča motocykla. Čiže v takýchto prípadoch je zrejmé, že účelom vyhotovovania záznamu nie je identifikácia konkrétnych cudzích osôb, ale typicky voľnočasová alebo iná osobná činnosť, ktorá je často zdieľaná s rodinnými príslušníkmi alebo priateľmi. Túto výnimku je treba podľa úradu posudzovať veľmi reštriktívne vo väzbe na tú skutočnosť, že snímané prostredie cestnej premávky je obvykle verejné priestranstvo.

V aute to nie je celkom OK

Za situácie, kedy prevádzkovateľ kamery zamýšľa tieto zábery používať výhradne na účely ochrany svojej osoby, spolucestujúcej osoby, prípadne zamestnanca a ďalej za účelom ochrany svojich práv napríklad v súvislosti s objasnením dopravnej nehody alebo inej poistnej udalosti, ktorej bol účastníkom, ide o spracovanie osobných údajov podľa zákona. Na takéto spracovanie osobných údajov sa zákon vzťahuje podľa úradu bez ohľadu na to, či kameru inštaluje a prevádzkuje fyzická osoba vo svojom vlastnom vozidle alebo právnická osoba v služobnom vozidle alebo osoba samostatne zárobkovo činná vo vozidle využívanom ako k podnikaniu tak aj k súkromným aktivitám. Na takéto používanie úrad kladie nasledovné nároky:

  • záznam možno využiť len v súvislosti s riešením dopravného incidentu, ktorého je prevádzkovateľ kamery priamym alebo nepriamym účastníkom, pričom o legitímny účel sa nebude jednať v prípade využitia kamerového záznamu iným spôsobom napríklad zverejnením. Legitímny účel je preto naplnený len odovzdaním záznamu polícii, správnemu orgánu, poisťovni alebo súdu.
  • uchovávanie záznamu by malo byť v súlade s § 5 ods. 1 písm. e) zákona č. 101/2000 Sb. len počas bežnej doby pre uchovávanie záznamov, ktorá by nemala prekročiť dva dni ( s výnimkou záznamov o dopravnej nehode alebo mimoriadnej udalosti)
  • ostatní účastníci nehody by mal byť informovaní o existencii záznamu alebo o jeho odovzdaní polícii.
  • je potrebné zabezpečiť osobné údaje, teda záznam pred sprístupnením neoprávnenej osobe

Úrad uzavrel danú problematiku tak, že pri prevádzkovaní kamery inštalovanej vo vnútri motorového vozidla, ktorá cielene monitoruje prevádzku na pozemných komunikáciách a ich bezprostrednom okolí, dochádza k spracovaniu osobných údajov. Na takéto spracovanie sa nevzťahuje zákon o ochrane osobných údajov ak ide o spracovanie prevádzané fyzickou osobou pre osobnú potrebu, avšak vo väčšine prípadov na toto spracovanie sa zákon vzťahovať bude, avšak s výnimkou, ak sa osobné údaje budú spracovávať pre ochranu práv a právom chránených záujmov a takýto subjekt nemusí plniť ani predbežné informačné povinnosti

Zdroj: Úrad pro ochranu osobních údajů
Ilustračné foto: internet


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť