Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Lucia Žitňanská chce verejnú diskusiu o rekodifikácii súkromného práva

21.6. 2016, 19:37 |  najpravo.sk

Dňa 23.05.2016 sa uskutočnilo v poradí už štvrté Zasadnutie Predsedníctva Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva. Zasadnutia Predsedníctva Komisie sa zúčastnila aj podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Slovenskej republiky, p. Lucia Žitňanská.

Hlavným bodom programu zasadnutia Predsedníctva Komisie bolo prerokovanie doterajšej činnosti Komisie s ministerkou spravodlivosti. V nadväznosti na Správu o činnosti Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva, ktorú predseda Komisie predložil ministerke spravodlivosti ešte 01.04.2016 informovalo Predsedníctvo Komisie ministerku spravodlivosti o obsahu všetkých doterajších zasadnutí Komisie a jej Predsedníctva, o všetkých čiastkových výsledkoch prác Komisie, ako aj o všetkých koncepčných otázkach a zmenách, na ktorých sa Komisia doposiaľ uzniesla.

Ministerka spravodlivosti skonštatovala, že z pohľadu rekodifikácie sú hmotnoprávne pravidlá, oproti pravidlám procesným zložitejšou oblasťou, nakoľko v mnohých smeroch ide o hodnotové otázky, na ktoré môže mať odborná, ale i laická verejnosť rozličné názory. Preto verejná diskusia o nich je legitímna a viac než potrebná. Za účelom jej iniciovania požiadala ministerka spravodlivosti Predsedníctvo Komisie o predloženie materiálu, ktorý bude predstavovať sumár najpodstatnejších zmien, ktoré by sa mali novou právnou úpravou zaviesť do nášho právneho poriadku, v porovnaní s aktuálnou právnou úpravou.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť