Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Kto má právo voliť?

12.3. 2012, 20:19 |  Martin Estočák

V II. hlave ústavy sa zaručujú základné práva a slobody, a konkrétne III. oddiel ústavy nám zaručuje politické práva. Ako je nám už všetkým známe tak jednou z najzákladnejších foriem účasti na verejnom živote obyvateľov je využitie volebného práva.

V súvislosti s týmto volebným právom mi však napadla jedna otázka, na ktorú si je ťažko nájsť odpoveď, a to: Naozaj každý občan SR, ktorý má 18 a viac rokov a je spôsobilý na právne úkony môže voliť?

Podľa čl. 30 Ústavy Slovenskej republiky ,,občania majú právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo slobodnou voľbou svojich zástupcov." [1]

Podmienky výkonu tohto volebného práva však ustanovuje osobitný predpis. V Slovenskej republike je to zákon č. 333/2004 Z. z. o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov (ďalej len „Volebný zákon").

Podľa § 2 ods. 1 volebného zákona má ,,aktívne volebné právo" ( právo voliť):,,Každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov. V hore uvedenom paragrafe ods. 2 sú uvedené prekážky, ktoré zabraňujú občanovi Slovenskej republiky aj po dosiahnutí veku 18 rokov voliť:

  • zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí,
  • výkon trestu odňatia slobody,
  • pozbavenie spôsobilosti na právne úkony." [2]

Z § 9 ods. 2 volebného zákona jasne vyplýva, že si volič môže v rozmedzí 30 dní až 2 dni pred začiatkom volieb do NR SR požiadať o vydanie voličského preukazu v úradných hodinách obce. V tom prípade ak dôjde k splneniu všetkých potrebných podmienok, obec vydá voličský preukaz hneď v deň, kedy dôjde k podaniu.

V súvislosti s tým ma však zaujala jedna vec. Čo v prípade ak občan, ktorý dosiahol vek 18 rokov, je spôsobilý na právne úkony, ale 2 hodiny pred začiatkom volieb zo zdravotných dôvodov bol prevezený do nemocnice z ktorej ho prepustia v čase kedy voľby budú už ukončené? Podľa vyššie uvedených paragrafových znení volebného zákona tento volič si už ani nemôže vyžiadať voličský preukaz a keďže do okrsku, v ktorého územnom obvode je toto zariadenie nepatrí, nemôže ani voliť. V niektorých prípadoch však občania môžu voliť do prenosnej urny, ale ,,právomoci" členov komisie nesiahajú až tam, aby mohli chodiť s prenosnou urnou mimo obvodu svojho volebného okrsku ( t. j. – mimo ulíc, ktoré boli danému okrsku pridelené, čiže mimo trvalého bydliska voličov zapísaných v danom okrsku). V tom prípade nastáva situácia, že občan SR, ak by aj chcel voliť, tak mu to nebude umožnené a týmto dochádza k porušeniu zákona s najvyššou právnou silou v SR- Ústavy.

Z toho mi vyplýva len jedno, že ak volič dosiahol vek 18 rokov a ak na jeho strane nie sú žiadne prekážky, ktoré mu zabraňujú voliť, tak by mu ,,aktívny výkon" volebného práva mal byť umožnený!


Martin Eštočák
študent Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach

Citácie:

[1] Ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb.

[2] zákon č. 333/2004 Z. z. o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť