Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Drobné spory opäť nebude potrebné pojednávať

19.10. 2012, 00:35 |  najpravo.sk

Dnešné rokovanie národnej rady o návrhu novely zákona o advokácii sa stalo rokovaním aj o mnohých nedokonalostiach legislatívy v oblasti súdnictva.

Portál najprávo informoval koncom minulého roka o nepochopiteľnom bode novely Občianskeho súdneho poriadku č. 388/2011 Z. z. z dielne Ministerstva spravodlivosti, ktorý bez akéhokoľvek vysvetlenia v dôvodovej správe zrušil možnosť rozhodovať tzv. drobné spory bez nariadenia pojednávania.  Portál najprávo.sk sa s otázkou na dôvody zrušenia tejto možnosti obrátil v tom čase aj na predchádzajúce vedenie Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré však na naše otázky vôbec nereagovalo.

Nenariaďovanie pojednávaní v drobných sporoch (napríklad v prípadoch pokút za cestovanie bez cestovného lístka, drobných nedoplatkov za vodu, elektrinu či poistné) sa tak stalo od januára tohto roka minulosťou. Účastníci museli byť aj v bagateľných sporoch znovu predvolávaní na súdy, čím sa zvyšovali ich náklady a znižovala celková hospodárnosť konaní, išlo teda o nepochopiteľný krok späť na ceste k zefektívňovaniu a zrýchľovaniu súdnych konaní.

Dnes však národná rada schválila pozmeňujúci návrh Ústavoprávneho výboru k novele zákona o advokácii, ktorá bude meniť a dopĺňať aj Občiansky súdny poriadok, a do ustanovenia § 115a zavádza s účinnosťou od 1. januára 2013 opäť ustanovenie, podľa ktorého pojednávanie nie je potrebné nariaďovať ani v drobných sporoch. Zásadnou zmenou bude aj to, že za drobný spor sa bude považovať spor až do hodnoty 1000 eur, pričom doteraz bola hranica pre posudzovanie drobných sporov nastavená na 500 eur. Potreba pojednávať v drobných sporoch bude obligatórna len na odvolacom súde, a to iba v prípade, ak súd prvého stupňa rozhodne podľa § 115a bez nariadenia pojednávania a odvolací súd bude skutkovo posudzovať danú vec.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: stock.xchng


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť