Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Bol sudcom spravodajcom vo veci obžaloby na prezidenta ČR, dnes vo funkcii končí

27.11. 2013, 21:51 |  najpravo.sk

Vo funkcii sudcu Ústavného súdu ČR dnes končí profesor Jan Musil. Desaťročný mandát končí vo chvíli, keď ho prezident republiky navrhol na ďalšie funkčné obdobie.

Profesor Musil bol uznávanou osobnosťou právneho sveta ešte pred svojim príchodom na Ústavní soud ČR a jeho akademická, publicistická aj expertná činnosť v oblasti trestného práva má európsky rozmer.

V rámci Ústavného súdu ČR bolo jeho pôsobenie späté predovšetkým s tretím senátom. Ako sudca spravodajca pripravil množstvo dôležitých nálezov a uznesení, z ktorých možno pripomenúť napríklad nález o zrušení časti zákona o vnútrozemskej lodnej doprave. Sudcom spravodajcom bol profesor Musil tiež napríklad v konaní o žalobe Senátu na bývalého prezidenta ČR Václava Klausa pre velezradu alebo v konaní, v ktorom Ústavný súd zrušil tzv. prísudkovú vyhlášku, ktorá určovala paušálne odmeny advokáta v občianskoprávnych sporoch.

Po skončení funkčného obdobia Jana Musila bude Ústavný súd ČR zasadať v neúplnom zložení, nakoľko počet sudcov po jeho odchode klesne opäť na štrnásť.

Zdroj a foto: usoud.cz 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť