Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

10 rokov mediácie – čas pre zmenu

5.9. 2014, 11:03 |  najpravo.sk

Informácie o aktivitách Slovenskej komory mediátorov smerujúcich k zmene zákona a ku koncepčnému riešeniu civilnej mediácie v súdnictve. 1. časť Mediátorské leto s podtitulom 10 rokov mediácie – čas pre zmenu.

V júni pred desiatimi rokmi vstúpil do platnosti zákon č. 420/2004 Z. z. o mediácii a doplnení niektorých zákonov, účinný od septembra 2004. Desiate výročie mediácie v našom právnom poriadku, desať rokov, počas ktorých je podľa platného zákona vykonávaná mediačná činnosť. Ide síce o významný sviatok mediátorov, avšak bilancie sú skromné...

Ak majú mediátori vykonávať svoju činnosť zodpovedne - tak, ako im to ukladá platný zákon, majú tiež povinnosť voči spoločnosti domáhať sa vytvorenia primeraného právneho rámca pre výkon svojej činnosti, upozorňovať na nedostatky alebo absencie v zákone a dôraznejšie poukazovať na nevyužívaný potenciál mediácie a mediátorov, ktorý je (okrem iných faktorov) dôsledkom súčasného stavu v právnej úprave mediácie a v neadekvátnej podpore inštitútu mediácie rezortom spravodlivosti.

Horúce leto aktivít

20. a 21. júna 2014 - Stretnutie mediátorov na Zelenej vode  pri Novom Meste nad Váhom:

Slovenská komora mediátorov bezodkladne reagovala na informácie Ministerstva spravodlivosti SR o pripravovanej novele zákona stretnutím mediátorov.

Cieľom aktivity bola odborná diskusia o súčasnom zákone a o jeho implementačných problémoch, s ktorými sú mediátori konfrontovaní pri výkone mediačnej činnosti. Podľa prijatých záverov zo stretnutia, mediátori vnímajú potrebu zmeny právnej úpravy ako veľmi dôvodnú a z časového hľadiska  naliehavú až urgentnú. Ďalší odklad zmeny je predovšetkým na škodu občana, ktorému je mediácia kompetentná zlepšovať jeho prístup k spravodlivosti.

Odkladanie posilnenia mediácie je škodou pre slovenské súdnictvo, pretože účinok, ktorý zákon z roku 2004 (dôvodová správa) predpokladal, a teda že mediácia napomôže súdnictvu a odbremení súdy, sa nedostavil.

Po prijatí zákona, následné opatrenia systémového charakteru, ktoré by inštitútom mediácie a kapacitou mediátorov mohli napomôcť súdnictvu a čiastočne ho z určitých agend mohli odbremeniť, neboli počas desiatich rokov vykonané. Pritom v registri mediátorov Ministerstva spravodlivosti SR je viac ako 1000 odborne pripravených osôb s potenciálom byť účinnejšie nápomocní, ako im súčasnosť mediácie umožňuje.

Zo záverov stretnutia mediátorov na Zelenej vode vyplynula zásadná požiadavka činných mediátorov adresovaná Ministerstvu spravodlivosti SR, a to zmeniť platný zákon o mediácii v prospech mediácie a prijať ďalšie potrebné právne úpravy pre rozšírenie implementačného priestoru mediácie.

Účastníci stretnutia mediátorov, ako aj ďalší mediátori, vyjadrujúci sa písomne k téme pred stretnutím, sa zhodli v tom, že prvým, základným a zásadným predpokladom zmeny súčasného stavu v mediácii, je nová právna úprava mediácie, ktorá bude reagovať na poznatky a desaťročné skúsenosti z praxe a vytvorí nové, širšie zákonné rámce pre rozvoj mediácie. Výsledkom stretnutia boli návrhy  mediátorov a podporné argumentácie návrhov do zmien pripravovaného zákona.

Účastníci stretnutia prejavili iniciatívu o otvorenie vecného dialógu s ministerstvom spravodlivosti pre postupné, systematické vytváranie trvalého priestoru pre mediáciu v súdnictve a pravidelnú informovanosť mediátorov o opatreniach pre zlepšenie využívania mediácie, zvlášť v súdnictve, zo strany ministerstva. Závery zo stretnutia boli zaslané ministerstvu.

Významné stretnutia a rokovania:

  • 7. august 2014 - ministerstvo zaslalo legislatívny text návrhu nového zákona o mediácii
  • 11. august 2014 – účasť zástupcov  SKM na porade organizovanej ministerstvom k legislatívnemu  textu návrhu nového zákona o mediácii
  • 19. – 28. augusta 2014 - zaslanie spracovaných  návrhov zmien k legislatívnemu textu s uvedením dôvodov
  • 25. augusta 2014 – prijatie u štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti
  • 4. septembra 2014 – z dispozície danej ministrom spravodlivosti sa uskutočnilo pracovné stretnutie zástupcov SKM s generálnym riaditeľom sekcie legislatívy.

Ďakujeme aj touto cestou Ministerstvu spravodlivosti SR za príležitosti prezentovať naše názory a návrhy.

Mediácie je v lete pomenej. Klienti sa pokúšajú riešiť si svoje problémy sami, veriac v blahodarný vplyv dovoleniek. Mediátori, podobne ako ich klienti, sa toto leto pokúšali a budú sa pokúšať aj naďalej riešiť si svoje problémy s mediáciou sami. Nie však každý mediátor sám.

V dialógoch sa pokúšame dospieť k spoločným, názorovo zjednoteným, zrelým riešeniam a sme otvorení a prístupní aj iným aktuálnym názorom, ktoré sú v záujme rozvoja mediácie. Vzájomne sa podporujúc, veríme v priaznivý prístup ministerstva k našim požiadavkám.

Vyjadrenia mediátorov a ich odôvodnenia požiadaviek na zmenu jednotlivých paragrafov legislatívneho textu sú plné sklamania i rozhorčenia. Mnohí uvádzajú, že vytvárajúce sa podmienky pre činnosť mediátorov podľa doterajšieho návrhu zákona vypracovaného ministerstvom, neznamenajú zlepšenie podmienok pre výkon mediácie. Naopak, zvyšuje sa rozsah povinností a zodpovedností mediátora, prevádzková záťaž pre výkon jeho činnosti, administratívna náročnosť procesu mediácie, zavádza sa dohľad ministerstva nad jeho činnosťou, systém neprimeraných sankcií, zákonné poistné zodpovednosti za škodu, čo sú potenciálne až likvidačné podmienky, najmä keď absentujú ustanovenia o podpore mediačnej činnosti.

Ďakujeme všetkým mediátorom, ktorí prispeli a prispejú svojimi názormi a návrhmi k snahám za zlepšenie podmienok výkonu mediačnej činnosti, a tým aj za zlepšenie prístupu občana k spravodlivosti, čo je hlavným cieľom práce mediátora a zmyslom mediácie.

Marcela Szabóová

JUDr. Marcela Szabóová
Slovenská komora mediátorov
e-mail: predsednictvo@komoramediatorov.sk
tel.: +421 903 727 351
web: komoramediatorov.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť