Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Dejiny štátu a práva na území Slovenska II. (1848-1948)

23.5. 2020, 11:47 |  najpravo.sk

MOSNÝ, P., LACLAVÍKOVÁ, M. Dejiny štátu a práva na území Slovenska II. (1848-1948). 2. doplnené vydanie. Bratislava : Wolters Kluwer SR s. r. o., 2020, 180 s. ISBN: 978-80-571-0103-1. mäkká väzba

 

Predkladané druhé doplnené vydanie učebného textu nadväzuje na prvú časť učebnice Dejiny štátu a práva na území Slovenska. Svojím právno-historickým pojednaním začína zásadnými zmenami prevratových rokov meruôsmych a končí opäť zásadnou spoločenskou premenou - februárovými udalosťami roku 1948. Značná rozdielnosť sledovaného časového vymedzenia však neovplyvňuje zachovanie rovnakej metodiky i metodologického prístupu predkladanej druhej časti našej štátoprávnej histórie v porovnaní s prvým dielom. Predovšetkým je to zvýraznenie priority maximálnej zrozumiteľnosti pre čo najširšiu skupinu, či už odbornej, alebo aj laickej verejnosti.

Spôsob spracovania a chápania predloženej druhej časti učebnice je vedený snahou autorov podať najprv ucelený vývoj štátnej organizácie, foriem a prameňov práva. Jeho cieľom je dosiahnuť u čitateľa nevyhnutne prehľadné a ľahšie osvojiteľné penzum vedomostí pozostávajúcich z rozhodujúcich nosných prvkov oboch sledovaných kategórií. Následne nadväzujúcimi sú náčrty právnych inštitútov v ich historickom vývoji, ktoré umožňujú predstavenie i poznanie jednotlivých právnych odvetví.

Predkladaná učebnica zahŕňa náš štátoprávny vývoj tak v monarchistickom období do roku 1918 spolu s nasledujúcim republikánskym obdobím predmníchovského i pomníchovského Československa, Slovenska rokov 1939 až 1945, ako aj zahraničnej i domácej rezistencie počas druhej svetovej vojny s východiskom do povojnovej etapy končiacej februárovými udalosťami roku 1948 nastoľujúcimi totalitarizmus sovietskeho socialistického typu.


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť