Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Ministerstvo pripravuje novelu Civilného mimosporového poriadku

24.6. 2020, 17:51 |  najpravo.sk

Civilný mimosporový poriadok nadobudol účinnosť dňa 1. júla 2016, pričom doposiaľ bol len raz novelizovaný, a to zákonom č. 137/2019 Z. z., ktorý s účinnosťou od 1. júna 2019 zaviedol možnosť povolenia obnovy konania aj proti právoplatnému uzneseniu v konaní o návrat maloletého do cudziny vo veciach neoprávneného premiestnenia alebo zadržania.

Schválená však bola aj novela č. 390/2019 Z. z., ktorá nadobudne účinnosť až 1. októbra 2020. Ministerstvo spravodlivosti SR však už pripravuje ďalšie zmeny v tomto procesnoprávnom kódexe, pričom pripomienkové konanie k novele by malo začať už za pár dní.

Vymáhanie nepeňažných povinností

„Vláda Slovenskej republiky sa v Programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky na roky 2020 - 2024 zaviazala zlepšiť prístup k spravodlivosti tým, že sa osobitne zameria okrem iného aj na zlepšenie vymáhateľnosti. Vzhľadom na uvedený záväzok vlády Slovenskej republiky, ako aj vzhľadom na nevyhnutnú potrebu zefektívnenia a zrýchlenia procesu vymoženia nepeňažných povinností v exekučnom konaní, ako aj na vzniknutú potrebu zefektívnenia výkonu rozhodnutí realizovaných postupmi podľa zákona č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok v znení neskorších predpisov, sa navrhuje právna úprava, ktorá má za cieľ zefektívniť vymoženie týchto „nepeňažných“ povinností uložených exekučným titulom, vrátane zefektívnenia výkonu rozhodnutí realizovaných postupmi podľa zákona č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok v znení neskorších predpisov.“ konštatuje ministerstvo.  

V zákone č. 62/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v znení neskorších predpisov sa problém neúspešného vymáhania exekučného titulu, predmetom ktorého je nepeňažná povinnosť, rieši iba parciálne (podľa § 17 ods. 11 má podnikateľ pod dočasnou ochranou právo žiadať primerané zadosťučinenie).

Vydržanie vlastníckeho práva a práva zodpovedajúceho vecnému bremenu

Podľa ministerstva je však nevyhnutné prehodnotiť platnú právnu úpravu vymoženia nepeňažných povinnosti všeobecne v exekučnom konaní, ako aj pri výkone rozhodnutia podľa zákona č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok v znení neskorších predpisov. Súčasne sa navrhuje riešenie vzniknutých aplikačných problémov pri vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnosti alebo vydržaní práva zodpovedajúceho vecnému bremenu, ktoré osvedčuje notár prostredníctvom osvedčenia vyhlásenia o vydržaní.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť