Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

COVID-19: Aktualizované opatrenia pre rezort spravodlivosti

10.5. 2020, 15:59 |  najpravo.sk

V nadväznosti na aktuálny vývoj situácie v súvislosti s koronavírusom ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vydala s účinnosťou od 5.mája 2020 aktualizovaný súbor opatrení pre súdy, úrad Ministerstva spravodlivosti SR, probačných a mediačných úradníkov a Zbor väzenskej a justičnej stráže.

Oproti predchádzajúcim opatreniam zo dňa 23.3.2020 sa mení najmä:

Pre súdy SR

Pri dodržaní epidemiologických zásad a pri obmedzenom počte osôb je možné:

- navštíviť už aj osobne infocentrum na súde za účelom napr. vyznačenia právoplatnosti, preštudovania alebo nahliadnutia do spisu,...,

- využívať služby poskytované súdom (podateľňa, pokladňa, vyššie overenie listín a pod.).

- Vykonávať najmä pojednávania, hlavné pojednávania a verejné zasadnutia vo väzobných veciach v trestných konaniach, rozhodovania o podmienečnom prepustení z výkonu trestu, rozhodovania o zmene spôsobu výkonu trestu, v konaniach starostlivosti súdu o maloletých (keďže ide o osoby, ktoré sú odkázané výlučne na zásah súdu; samotná mimoriadna situácia/núdzový stav nie je automaticky dôvodom na odročenie/zrušenie pojednávania), a bez ktorých uskutočnenia hrozí nenávratná škoda alebo iný vážny nenávratný následok, pričom konkrétne prípady budú vecou úvahy zákonného sudcu/senátu (napr. spôsobenie ďalších prieťahov, ak ide o súdne konania, v ktorých už boli zbytočné prieťahy konštatované príslušným orgánom a pod.). Ustanovenia právnych predpisov upravujúce verejné vyhlásenie rozsudku týmto nie sú dotknuté.

- V období do 31. mája 2020 si sudcovia a zamestnanci súdov plnia pracovné povinnosti v miestnostiach súdu; sudcovia si môžu plniť funkčné povinnosti aj v domácom prostredí v zmysle a rozsahu povolenia predsedu súdu; zamestnanci súdu, ktorých prítomnosť na pracovisku nie je nevyhnutná, si môžu plniť svoje pracovné povinnosti so súhlasom príslušného vedúceho zamestnanca (predsedu súdu alebo riaditeľa správy súdu) aj v domácom prostredí.

Pre úrad Ministerstva spravodlivosti SR

- Je už možné prijímať návštevy v priestoroch budovy ministerstva s predchádzajúcim súhlasom vedúceho zamestnanca príslušného organizačného útvaru.

- Je možné tiež vybavovať osobné podania písomne do zápisnice, resp. vykonať iný druh úkonu pri osobnej účasti osoby v prípade, ak vec neznesie odklad; v každom prípade, ak je to možné, naďalej sa uprednostňuje  elektronická alebo telefonická komunikácia.

- Predžujú sa aj hodiny podateľne. Pošta bude prijímaná každý deň od 8.00 do 14.00 h, v piatok od 8.00 do 12.00 h.

Pre probačných a mediačných úradníkov

- Od mája sú probační a mediační úradníci povinní zdržiavať sa na pracovisku aspoň dva pracovné dni v týždni.

Pre Zbor väzenskej a justičnej stráže

- Je povolené realizovať kultúrno-osvetovú činnosť, záujmovú činnosť, športovú činnosť väznených osôb diferencovane podľa umiestnenia väznených osôb v ústave (podľa oddielov / ubytovacích celkov) bez participácie externých subjektov.

- Rovnako sa povoľuje v ústavoch na výkon trestu a väzby vykonávanie bohoslužieb pri dodržaní počtu osôb, rešpektujúceho požiadavku na odstup medzi osobami.

- Opäť je možné robiť vybrané porady, školenia a výcviky za dodržania podmienok odstupu medzi osobami.

- Pristupuje sa aj k regulovanému obnoveniu tuzemských služobných ciest pri dodržaní všetkých protiepidemiologických zásad

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť