Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

V legislatívnom procese je návrh zákona o výkone detencie

najpravo.sk • 17.1. 2019, 19:20

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie návrh zákona o výkone detencie a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Návrh zákona bol vypracovaný na základe uznesenia vlády k aktualizácii úlohy o zriadení detenčného ústavu pri Psychiatrickej nemocnici Hronovce a Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky v časti Trestná politika a väzenstvo, v zmysle ktorého vláda navrhne riešenie aplikačných problémov v súvislosti s výkonom detencie.

 „Súčasná právna úprava v Slovenskej republike je nedostatočná a nerieši základné problémy a potreby výkonu detencie ako ochranného opatrenia v ústave pre výkon detencie. Účelom detencie ako ochranného opatrenia je umiestenie páchateľa v detenčnom ústave s osobitným liečebným režimom a následná izolácia páchateľa od spoločnosti. V zmysle platnej právnej úpravy sa výkon detencie vykonáva podľa ustanovení § 81 a 82 zákona  č. 300/2005 Z. z. Trestného zákona. Procesná právna úprava výkonu detencie je obsiahnutá v § 462 a 463 zákona č. 301/2005 Z. z. Trestného poriadku. Citovaná právna úprava má skôr všeobecný a rámcový charakter, čoho dôsledkom je absencia detailnej úpravy priebehu a vykonávania detencie tak, ako je tomu v prípade trestu odňatia slobody alebo väzby.“ konštatuje Ministerstvo spravodlivosti SR ako predkladateľ nového zákona.

Nosnou právnou úpravou je samotný návrh zákona o výkone detencie (čl. I), ktorým sa ustanovuje výkon detencie ako ochranného opatrenia v ústave pre výkon detencie, práva a povinnosti osôb, ktorým súd nariadil umiestnenie v detenčnom ústave, postavenie a úlohy detečného ústavu, základné zásady výkonu detencie ako aj kontrolu a dozor nad výkonom detencie a reaguje tak na identifikované nedostatky právnej úpravy a z toho vyplývajúce problémy aplikačnej praxe. Počas výkonu detencie sa musí dbať na to, aby nikto nebol mučený alebo podrobený neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu a nebola ponižovaná jeho ľudská dôstojnosť.

Zmena Trestného poriadku (čl. II) súvisí s právnou úpravou výkonu detencie. V čl. III sa vykonáva novelizácia zákona č. 4/2001 Z. z. o Zbore väzenskej a justičnej stráže, v rámci ktorej sa navrhuje úprava vymedzenia pôsobnosti príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, nakoľko je nutná potreba participácie, asistencie a dozoru nad plynulým  a bezproblémovým priebehom výkonu detencie. V čl. IV dochádza k novelizácii zákona č. 564/2001 Z. z. o verejnom ochrancovi práv, ktorou sa zavádza oprávnenie verejného ochrancu práv hovoriť aj bez prítomnosti iných osôb, s osobami, ktoré sú umiestnené v detenčnom ústave. Účinnosť návrhu zákona sa navrhuje od 1. júla 2019.

Legislatívny proces môžete sledovať TU.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1067

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: