Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ústavný súd SR prijal návrh Krajského súdu v Trnave na ďalšie konanie

najpravo.sk • 8.7. 2020, 19:17

V decembri minulého roka sme vás na stránkach portálu najprávo.sk informovali, že Ústavný súd SR návrh Krajského súdu v Trnave na začatie konania o súlade ustanovenia § 61 ods. 5 písm. b) Trestného zákona, ktoré je podľa názoru tohto súdu v rozpore s čl. 1 ods. 1, čl. 19 ods. 2 a čl. 35 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky.

Napadnuté ustanovenie § 61 ods. 5 písm. b) Trestného zákona predstavuje legislatívne opatrenie, ktorým je ochrana spoločnosti pred páchateľmi (vodičmi dopravného prostriedku), ktorí spáchali trestný čin (prvýkrát), ktorým bola spôsobená z nedbanlivosti smrť, nie však ochrana pred trestnými činmi páchanými páchateľmi, ktorí „nastúpili kriminálnu kariéru“ a opakovane spáchali trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

„Ide o ukladanie trestu zákazu činnosti na doživotie podľa § 61 ods. 5 písm. b) Trestného zákona, kde zákonodarca zaviedol fakticky zásadu jedenkrát a dosť, nakoľko tento druh trestu musí súd povinne (obligatórne) uložiť v prípade, pokiaľ odsudzuje páchateľa za trestný Čin usmrtenia podľa § 149 ods. 4, ods. 5 Trestného zákona, ktorého sa dopustil ako vodič dopravného prostriedku. Na uloženie trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá na doživotie tu preto postačí len výrok o vine zo spáchania trestného činu podľa § 149 ods. 4 alebo ods. 5 Trestného zákona a zároveň skutkové zistenie, že sa páchateľ tohto trestného činu dopustil ako vodič dopravného prostriedku. Nevyžaduje sa teda už predchádzajúce odsúdenie páchateľa za uvedený, či iný trestný čin, t. j. je bez významu aj prípadná predchádzajúca bezúhonná minulosť páchateľa.“ uviedol súd vo svojom návrhu.

Na svojom dnešnom neverejnom zasadnutí pléna Ústavný súd SR rozhodol, že :

Vo veci vedenej pod sp. zn. PL. ÚS 18/2020:

O návrhu Krajského súdu v Trnave na začatie konania o súlade ustanovenia § 61 ods. 5 písm. b) zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon s čl. 1 ods. 1, čl. 19 ods. 2 a čl. 35 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky takto rozhodol:

Návrh Krajského súdu v Trnave prijíma na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 663

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: