Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Tresty za prechovávanie marihuany sa zmiernia

Ondrej Randiak • 28.3. 2022, 10:16

Je pomerne známe, že Slovenská republika má až drakonické tresty pre držiteľov a konzumentov marihuany. Na tento problém dlhodobo upozorňujú odborníci. Novela Trestného zákona, ktorá bola schválená v Národnej rade Slovenskej republiky, si dala z cieľ upraviť uvedené trestné sadzby.

 

Zmena v trestoch za držanie marihuany

 

Novela Trestného zákona zavádza osobitnú skutkovú podstatu prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú potrebu, ktorá nahrádza doterajšie znenie § 171 Trestného zákona, pričom súčasne znižuje tresty pre páchateľov tohto trestného činu. Novelizované znenie bude rozlišovať medzi omamnou a psychotropnou látkou z rastliny rodu konopa a inými omamnými a psychotropnými látkami. Nová skutková podstata znie nasledovne:

 

㤠171

(1) Kto neoprávnene prechováva omamnú látku alebo psychotropnú látku z rastliny rodu konopa pre vlastnú potrebu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

(2) Kto neoprávnene prechováva omamnú látku alebo psychotropnú látku uvedenú v odseku 1 pre vlastnú potrebu vo väčšom rozsahu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

(3) Kto neoprávnene prechováva inú omamnú látku alebo psychotropnú látku ako uvedenú v odseku 1, jed alebo prekurzor pre vlastnú potrebu, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

(4) Kto neoprávnene prechováva inú omamnú látku alebo psychotropnú látku ako uvedenú v odseku 1, jed alebo prekurzor pre vlastnú potrebu vo väčšom rozsahu, potrestá sa odňatím slobody až na päť rokov.“

 

Podmienečne upustenie od potrestania páchateľov drogovej trestnej činnosti

 

Okrem zníženia trestných sadzieb počíta novela trestného zákona aj s možnosťou podmienečného upustenia od potrestania páchateľov trestných činov uvedených v novom znení ustanovenia § 171 Trestného zákona. Súd bude môcť podmienečne upustiť od potrestania prechovávateľa omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú potrebu, ak takýto páchateľ bude súhlasiť s ochranným liečením.

 

Upustenie od potrestania tak nebude možné v prípadoch, ak pôjde o iné ako omamnú a psychotropnú látku z rastlín rodu konopa alebo držanie nebude pre vlastnú potrebu.

 

Zmiernenie existujúcich trestov

 

Páchateľov odsúdených za prechovávanie marihuany určite poteší možnosť zníženia už uložených trestov za taký trestný čin, ktorý bude po novom trestaný miernejšie.

 

Novela Trestného zákona uvádza, že trest odňatia slobody, ktorý nebol podmienečne odložený, a ktorý bol právoplatne uložený pred 1. májom 2022 za čin, ktorý bol posúdený ako trestný čin podľa § 171 alebo § 172, a ktorý by bol po 30. apríli 2022 posúdený ako iný trestný čin alebo ako čin miernejšie trestný, súd po opätovnom posúdení pomerne skráti, ak dĺžka uloženého trestu odňatia slobody prevyšuje hornú hranicu trestnej sadzby pre taký čin po nadobudnutí účinnosti novely, alebo ak vzhľadom na osobu páchateľa a okolnosti prípadu by bolo ponechanie pôvodnej dĺžky trestu odňatia slobody pre odsúdeného neprimerane prísne.

 

Pri takomto opätovnom posúdení súd prihliadne na vzájomný pomer trestnej sadzby ustanovenej pre čin pred nadobudnutím a po nadobudnutí účinnosti novely Trestného zákona.

 

Novela Trestného zákona súčasne stanovuje, že o pomernom skrátení trestu rozhoduje súd, v obvode ktorého sa trest odňatia slobody vykonáva, a to aj bez návrhu.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 337
PoUtStŠtPiSoNe
: