Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

ŠIKUTA: Pripravované reformy sú veľmi závažné, ale v súčasnosti potrebné

najpravo.sk • 24.8. 2020, 11:48

Sudcovia musia verejnosti dokázať, že sú dobrí, schopní, nezávislí a spravodliví. Uviedol to predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Návrhy, ako napríklad zavedenie majetkových priznaní sudcov, zmena súdnej mapy či zriadenie Najvyššieho správneho súdu, považuje za efektívne nástroje pri reforme justície.

„Nastavené reformy sú veľmi závažné, ale v súčasnosti je potrebné ich privítať ako určitú nevyhnutnosť, ktorá smeruje k tomu, aby sa zvýšila vierohodnosť slovenskej justície v očiach obyvateľstva,“ povedal predseda Najvyššieho súdu SR. 

Ján Šikuta do funkcie nastúpil 20. mája 2020. Dovtedy pôsobil na občianskoprávnom kolégiu, známy je vďaka svojmu pôsobeniu na Európskom súde pre ľudské práva. Vo funkcii sa chce sústrediť na dobudovanie sudcovského aparátu, ale aj vyriešenie otázky sídla Najvyššieho súdu. 

„Jednou z mojich priorít je dobudovanie sudcovského aparátu tak, aby bol plný počet sudcov, jednak vďaka výberovým konaniam, cez trvalé pridelenie na Najvyšší súd z krajských súdov, ale aj formou jednoročných, dvojročných stáží. Ďalšia priorita je zabezpečenie dôstojného sedenia a umiestnenia sudcov a zamestnancov celého súdu, aby budova prešla do našej správy,“ povedal J. Šikuta. Najmä navýšenie počtu sudcov, respektíve ich doplnenie, považuje za dôležité pre občana z hľadiska dĺžky konania, teda aby spor bol vyriešený v čo najkratšom čase. 

Viac informácií nájdete vo videu tu​

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: nsud.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2492

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: