Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prideľovanie „ex offo“ advokátov v trestnom konaní od 1. januára 2019

najpravo.sk • 27.12. 2018, 17:28

Slovenská advokátska komora sa dlhodobo zaoberá podnetmi advokátov z rôznych regiónov Slovenska na to, že súdy nepostupujú v súlade s  vyhláškou o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre súdy, v zmysle ktorej „pri ustanovovaní obhajcov sa dbá na to, aby boli advokáti ustanovovaní za obhajcov rovnomerne“.  Z iniciatívy komory bola pripravená novela trestného poriadku.

Od 1.1.2019 bude účinná novela Trestného poriadku prijatá v zákone č. 321/2018 Z. z.  ktorým sa stanovila povinnosť ustanovovania obhajcov prostredníctvom programového systému schváleného Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky.

 „S cieľom zabezpečenia rovnomerného ustanovovania obhajcov z iniciatívy SAK ministerstvo spravodlivosti vytvorilo pre súdy programový prostriedok, ktorým je možné zabezpečiť náhodné a rovnomerné ustanovovanie ex- offo obhajcov a jeho používanie s účinnosťou od 1. januára 2019.“ uvádza komora na svojom webe.

Zoznamy advokátov budú určené spravidla podľa pôsobnosti okresných súdov a budú dopredu nadefinované. Jeden advokát môže patriť aj do viacerých zoznamov a v každom sú mu veci prideľované nezávisle. Bratislava bude mať jeden spoločný zoznam pre všetky bratislavské súdy čo zabezpečí rovnomerné prideľovanie v rámci Bratislavy bez ohľadu na súd. Košice budú mať jeden spoločný zoznam pre všetky košické súdy čo zabezpečí rovnomerné prideľovanie v rámci Košíc, bez ohľadu na súd. Krajské súdy budú mať vlastné zoznamy advokátov, ale ich zoznam bude obsahovať advokátov zo zoznamov okresných súdov.

Advokát zapísaný v zozname ex offo môže ustanovenie ex offo odmietnuť zo zákonných dôvodov § 21 podľa písm. a),b),c) a d) zákona o advokácii a nestratí poradie pre náhodný výber pri ďalšom prideľovaní. V prípade odmietnutia podľa § 21 písm. e) zákona o advokácii, teda pre pracovnú zaťaženosť alebo dlhodobú neprítomnosť, stráca poradie a bude opätovne zaradený až po tom, ako sa podľa nastavených pravidiel vyčerpá celý zoznam.

Komora upozornila advokátov, že možnosť nechať si vyznačiť zmenu zápisu v zozname vedenom komorou je limitovaná iba sídlom a pracoviskom advokátskej kancelárie podľa príslušnosti súdu.  Zmeniť svoj zápis do zoznamu EX OFFO môže advokát na stránke komory tu: https://www.sak.sk/blox/cms/sk/adv/ziadosti/lists/exoffoAddAdv

Tvorcom programového prostriedku je Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré zároveň upozorňuje, že ide o novinku, pri aplikácii ktorej sa v nábehovej fáze môžu vyskytnúť drobné problémy, ktoré sa však bude snažiť urgentne riešiť.“ dodáva komora.

Zdroj: sak.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 987

Nový príspevok

niektorí chcú s ostatnými vybabrať

Niektorí advokáti sú ozaj super, zapísali sa na obhajobu pre viaceré súdy v celej SR, len aby boli častejšie ustanovený. Napriek tomu, že sídlo AK majú v jednom meste tak obhajovať chcú naprieč celým Slovenskom, kde je tu hospodárnosť konania, keď si budú účtovať cestovné a náhrady za stratu času ???? zo štátnych finančých prostriedkov - to nejak ministerstvu uniklo ???? alebo ako sa to niektorým podarilo ? Veď bolo povedané že na hospodárnosť sa bude prihliadať, tak sa už neprihliada. Finančných prostriedkov má štát zrejme dosť. Veď nech ide obhajovať Bratislavčan aj do Žiliny veď štát to zaplatí a potom možno to aj vymôže po niekoľkých rokoch od nejakého chudáka odsúdeného, ktorý mohol mať o tretinu lacnejšiu obhajobu. Sú aj taký čo si povytvárali pracoviská v rôznych mestách, aby mohli obhajovať aj mimo sídla AK. To však chápem tam tá hospodárnosť je zachovaná / náhrady sa nepreplácajú/ No uvidíme, vidím to však zatiaľ tak, že vyjde obhajoba pri takom počte zapísaných ex offákov /cez dvetisíc záznamov/, tak dva, trikrát do roka. Takže budú mať čas behať po úkonoch aj naprieč Slovenskom.

krakatica | 02.01.2019 14:31
PoUtStŠtPiSoNe
: