Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila podmienečnú milosť v troch prípadoch

najpravo.sk • 26.7. 2021, 19:40

Milosť udelila prezidentka 29-ročnej žene, ktorá bola v roku 2015 súdom právoplatne odsúdená za spáchanie prečinu zanedbania povinnej výživy na trest odňatia slobody v trvaní 1 rok, 24-ročnej žene, ktorá bola v roku 2017 súdom právoplatne odsúdená za spáchanie prečinu krádeže na trest odňatia slobody v trvaní 3 mesiace a 56-ročnému mužovi, ktorý bol súdom právoplatne odsúdený za zaobstaranie a prechovávanie marihuany na trest odňatia slobody vo výmere 10 rokov.

Prezidentka udelila podmienečnú milosť matke štyroch maloletých detí

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila podmienečnú milosť 29-ročnej žene G. C., ktorá bola v roku 2015 súdom právoplatne odsúdená za spáchanie prečinu zanedbania povinnej výživy na trest odňatia slobody v trvaní 1 rok.  

V období rokov 2014-2015 spôsobila dlh na výživnom vo výške 416 Eur. Prechádzala v tom čase zložitým obdobím v osobnom i pracovnom živote. Nemala dostatok finančných prostriedkov na uhradenie výživného na svoje najstaršie dieťa. Po výraznom zlepšení svojej rodinnej i finančnej situácie odsúdená doplatila celý svoj dlh na výživnom a v súčasnosti plní svoju vyživovaciu povinnosť načas a v stanovenej výške.

Odsúdená je matkou štyroch maloletých detí, z ktorých najmladšie má 11 mesiacov.  O svoje deti sa riadne stará. Žiadosť o milosť pre G. C. podal jej manžel, ktorý rodinu zabezpečuje najmä finančne. Pracuje v cudzine a v prípade nástupu odsúdenej na výkon zvyšku trestu odňatia slobody by len ťažko vedel zabezpečiť osobnú starostlivosť o deti, ktoré sú ešte v útlom veku.

Z uloženého trestu odňatia slobody G. C. doposiaľ vykonala viac ako mesiac. Od spáchania skutku v roku 2015 vedie bezúhonný život. V súčasnosti nie je trestne stíhaná a nespáchala ani priestupok. Ďalší výkon trestu odňatia slobody sa v jej prípade javí ako neúčelný a mal by veľmi nepriaznivý dopad na jej maloleté deti.                                       

Prezidentka Slovenskej republiky najmä v záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o maloleté deti odpustila odsúdenej nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody v trvaní necelých 11 mesiacov pod podmienkou, že po dobu 1 roka odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin.

Prezidentka pri udeľovaní milosti postupovala podľa čl. 102 ods. 1 písm. j) Ústavy Slovenskej republiky a § 472 a 475 Trestného poriadku.

Prezidentka udelila podmienečnú milosť matke štyroch maloletých detí

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 23. júla 2021 podmienečnú milosť 29-ročnej žene G. C., ktorá bola v roku 2015 súdom právoplatne odsúdená za spáchanie prečinu zanedbania povinnej výživy na trest odňatia slobody v trvaní 1 rok. 

V období rokov 2014-2015 spôsobila dlh na výživnom vo výške 416 Eur. Prechádzala v tom čase zložitým obdobím v osobnom i pracovnom živote. Nemala dostatok finančných prostriedkov na uhradenie výživného na svoje najstaršie dieťa. Po výraznom zlepšení svojej rodinnej i finančnej situácie odsúdená doplatila celý svoj dlh na výživnom a v súčasnosti plní svoju vyživovaciu povinnosť načas a v stanovenej výške.

Odsúdená je matkou štyroch maloletých detí, z ktorých najmladšie má 11 mesiacov.  O svoje deti sa riadne stará. Žiadosť o milosť pre G. C. podal jej manžel, ktorý rodinu zabezpečuje najmä finančne. Pracuje v cudzine a v prípade nástupu odsúdenej na výkon zvyšku trestu odňatia slobody by len ťažko vedel zabezpečiť osobnú starostlivosť o deti, ktoré sú ešte v útlom veku.

Z uloženého trestu odňatia slobody G. C. doposiaľ vykonala viac ako mesiac. Od spáchania skutku v roku 2015 vedie bezúhonný život. V súčasnosti nie je trestne stíhaná a nespáchala ani priestupok. Ďalší výkon trestu odňatia slobody sa v jej prípade javí ako neúčelný a mal by veľmi nepriaznivý dopad na jej maloleté deti.  

Prezidentka Slovenskej republiky najmä v záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o maloleté deti odpustila odsúdenej nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody v trvaní necelých 11 mesiacov pod podmienkou, že po dobu 1 roka odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin.

Prezidentka pri udeľovaní milosti postupovala podľa čl. 102 ods. 1 písm. j) Ústavy Slovenskej republiky a § 472 a 475 Trestného poriadku.

Prezidentka odpustila zvyšok trestu odňatia slobody odsúdenej matke samoživiteľke 

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 23. júla 2021 podmienečnú milosť 24-ročnej žene M. N., ktorá bola v roku 2017 súdom právoplatne odsúdená za spáchanie prečinu krádeže na trest odňatia slobody v trvaní 3 mesiace. 

M. N. je cudzou štátnou príslušníčkou, v súčasnosti žije v cudzine. V roku 2017 sa dopustila na území Slovenska opakovane drobnej krádeže, pričom svojím konaním spôsobila škodu vo výške 220 Eur. Z podkladov zistených k žiadosti o milosť vyplýva, že je matkou trojročného syna o ktorého sa stará sama. Jej sociálna situácia je nepriaznivá. Zo správy starostu obce, v ktorej v súčasnosti žije, vyplýva, že ako samoživiteľka sa o maloleté dieťa riadne stará.  

Z uloženého trestu odňatia slobody vo výmere 3 mesiace vykonala doposiaľ 21 dní a následne jej bol výkon trestu prerušený. Od spáchania skutku v roku 2017 vedie bezúhonný život. V súčasnosti nie je trestne stíhaná a nespáchala ani priestupok. Výkon zvyšku trestu odňatia slobody v trvaní 69 dní sa v jej prípade javí ako neúčelný a mal by nepriaznivý dopad na jej maloleté dieťa. Keďže dĺžka uloženého trestu je menej ako 6 mesiacov, nie je možné ho vykonať v jej domovskom štáte.

Prezidentka Slovenskej republiky pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov prípadu najmä zložitú sociálnu situáciu odsúdenej. Predovšetkým  v záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o jej maloleté dieťa odpustila hlava štátu odsúdenej nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody pod podmienkou, že po dobu 6 mesiacov odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin.

Prezidentka pri udeľovaní milosti postupovala podľa čl. 102 ods. 1 písm. j) Ústavy Slovenskej republiky a § 472 a 475 Trestného poriadku.

Prezidentka podmienečne zmiernila trest odňatia slobody mužovi, ktorý bol odsúdený na 10 rokov za prechovávanie marihuany

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila 23. júla 2021 podmienečnú milosť 56-ročnému mužovi J. Š., ktorý bol súdom právoplatne odsúdený za zaobstaranie a prechovávanie marihuany na trest odňatia slobody vo výmere 10 rokov.

Hlava štátu pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov najmä mimoriadne okolnosti prípadu, a tiež skutočnosť, že odsúdený s návykovou látkou neobchodoval. V súčasnosti nie je trestne stíhaný a okrem posudzovaného odsúdenia  viedol na Slovensku bezúhonný život, riadne pracoval a staral sa o svoju rodinu. 

Podstata skutku spočívala podľa rozhodnutia súdu v tom, že vo vinohrade, ktorý mu patril, umožnil synovi ako hlavnému páchateľovi, aby zasadil 8 kusov sadeníc marihuany, pričom sám zasadil medzi vinič 2 rastliny. Hodnotenia z ústavu na výkon trestu odňatia slobody sú veľmi kladné, riziko recidívy je u odsúdeného minimálne a resocializačná prognóza je priaznivá.   

Prezidentka Slovenskej republiky sa plne stotožňuje s myšlienkou, že drogovú trestnú činnosť je potrebné prísne postihovať. V uvedenom prípade však 10-ročný trest odňatia slobody možno považovať vzhľadom na okolnosti prípadu, osobu odsúdeného, mieru jeho zavinenia a spoločenskú nebezpečnosť konania za neprimerane prísny, a to aj v kontexte práve prebiehajúcej celospoločenskej diskusie týkajúcej sa revízie vysokých trestných sadzieb za užívanie a držanie marihuany. 

Prezidentka Slovenskej republiky odpustila J. Š. z 10-ročného trestu odňatia slobody jeho časť vo výmere 8 rokov pod podmienkou, že odsúdený počas dvoch rokov od jeho prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody nespácha úmyselný trestný čin. Doposiaľ vykonal viac ako rok z uloženého trestu odňatia slobody a po zmiernení trestu mu zostáva ešte vykonať približne 11 mesiacov trestu. 

Prezidentka Slovenskej republiky pri udeľovaní milosti postupovala podľa čl. 102 ods. 1 písm. j) Ústavy Slovenskej republiky a § 472 a 475 Trestného poriadku.

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 671

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: