Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sociálna poisťovňa uzná 14-dňové ošetrovné

najpravo.sk • 15.3. 2020, 12:10

Pri uzavretí školských/predškolských zariadení z rozhodnutia zriaďovateľa zákon č. 461/2003 Zb. o sociálnom poistení pripúšťa vyplácanie dávky ošetrovné maximálne v dĺžke 10 dní.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v súvislosti s nákazou koronavírusu však Sociálna poisťovňa oznamuje, že po vyhlásení mimoriadnych opatrení ústredným krízovým štábom a v súlade s rozhodnutím príslušných orgánov o zatvorení škôl, prizná ošetrovné (OČR) pri osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do dovŕšenia 11. roku jeho veku (10 + 364 dní) počas celého 14-dňového obdobia, počas ktorého budú školy a predškolské zariadenia uzavreté.

Pred uplynutím tejto lehoty bude Sociálna poisťovňa na základe ďalšieho aktuálneho vývoja informovať, ako majú rodičia ďalej postupovať, ak zostanú školy/predškolské zariadenia aj naďalej uzavreté.

Prijatie žiadosti o ošetrovné pobočky Sociálnej poisťovne nepotvrdzujú

Sociálna poisťovňa upozorňuje rodičov, ktorí si v týchto dňoch uplatňujú nárok na ošetrovné z dôvodu uzavretia školského/predškolského zariadenia ich dieťaťa, že nepotvrdzuje prijatie žiadostí. Stačí, ak ich odošlú v mailovej podobe (po vyplnení formulára na stránke www.socpoist.sk) a pošlú na adresu pobočky. Sociálna poisťovňa žiadosť prijme, overí si uzatvorenie daného školského/predškolského zariadenia a sama začne konanie o ošetrovnom. To platí v prípade detí do dovŕšenia 11 roku veku (10 rokov + 364 dní). Od 11 rokov veku dieťaťa treba k žiadosti o ošetrovné aj potvrdenie pediatra, ktoré on pošle priamo do Sociálnej poisťovne.

Zo strany rodičov teda po podaní žiadosti netreba Sociálnu poisťovňu kontaktovať ani telefonicky, ani mailom (možno tak urobiť o niekoľko dní, keď pominie nápor prijímania žiadostí). Po ukončení konania o dávke dostane každý žiadateľ rozhodnutie, ktorým mu bola dávka priznaná. Na toto rozhodnutie má Sociálna poisťovňa maximálnu zákonnú lehotu 60 dní od podania.

Žiadosť o ošetrovné netreba podať okamžite po vyhlásení karantény

Sociálna poisťovňa kapacitne rozšírila mailové brány pobočiek, ktorými možno elektronickým spôsobom požiadať o ošetrovné. Nové e-mailové adresy pre každú pobočku majú nasledujúci tvar, napríklad pre pobočku Banská Bystrica ide o adresu v tvare KoronaBB@socpoist.sk. Každá pobočka má teda dve mailové adresy, na ktoré možno žiadosti o ošetrovné posielať. Nájdete ich tu: Kontakty – pobočky.

Sociálna poisťovňa zároveň pripomína poistencom, že sa nemusia obávať toho, že by im dávka nebola priznaná, ak sa hneď dnes po vyhlásení karantény telefonicky do pobočky nedovolajú alebo nepošlú žiadosť o ošetrovné. Rodičia si v súvislosti s koronavírusom môžu nárok na ošetrovné uplatniť aj spätne. Nie je potrebné, aby poistenec podal žiadosť o ošetrovné v ten istý deň ako bola škôlka alebo škola uzavretá. Môžu tak urobiť aj v nasledujúcich dňoch – týždňoch. Premlčacia doba na uplatnenie nároku na ošetrovné je tri roky odo dňa, za ktorý dávka patrila.

Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje, že dávky sa riadne vyplácajú všetkým, ktorí na to spĺňajú zákonné podmienky vždy nasledujúci kalendárny mesiac za predchádzajúci kalendárny mesiac. Znamená to, že napr. žiadosť o dávku ošetrovné podaná teraz v marci bude vyplatená najskôr v aprílovom výplatnom termíne pobočky.

Zdroj: socpoist.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 931

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: