Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Recenzný posudok k publikácii Zákon o dohľade nad finančným trhom - Komentár

PR • 14.2. 2019, 17:53

Stabilný a integrovaný finančný systém je základom hospodárstva. Zároveň prispieva k rozvoju a zabezpečuje istý stupeň úrovne rozvoja spoločnosti.

Zodpovedajúc týmto skutočnostiam je význam, ktorý prináleží dohľadu nad finančným trhom v každom národnom hospodárstve enormný.

Trend neustáleho prehlbovania funkcií a stále špecifickejšieho definovania segmentácie finančných inštitúcií je patričným dôvodom na deskripciu právno-analytického prierezu naprieč celým spektrom právnej úpravy inštitucionálnych finančných sprostredkovateľov.

Vznikom integrovaného dohľadu nad finančným trhom, odo dňa 1.1.2006 Národná banka Slovenska nadobudla status orgánu dohľadu nad kľúčovými segmentmi finančného trhu.

Pre prax z toho vyplýva, že je zjednotený dohľad okrem iného nad bankami, pobočkami zahraničných bánk, obchodníkmi s cennými papiermi, pobočkami zahraničných obchodníkov s cennými papiermi, centrálnymi depozitármi cenných papierov, správcovskými spoločnosťami, pobočkami zahraničných správcovských spoločností, podielovými fondmi, zahraničnými subjektmi kolektívneho investovania, poisťovňami, zaisťovňami, pobočkami zahraničných poisťovní, pobočkami zahraničných zaisťovní, pobočkami poisťovní z iného členského štátu, pobočkami zaisťovní z iného členského štátu, dôchodkovými správcovskými spoločnosťami.

Cieľom integrovaného dohľadu nad finančným trhom bolo, je a bude prispievanie k stabilite finančného trhu ako celku, ako aj k bezpečnému a zdravému fungovaniu finančného trhu v záujme udržiavania dôveryhodnosti finančného trhu, ochrany klientov a rešpektovania pravidiel hospodárskej súťaže. Z hľadiska vymedzeného priestoru pre komentár možno konštatovať jeho komplexné spracovanie.

Komentár k prvej časti zákona č. 747/2004 Z. z. o dohľade nad finančným trhom a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) sa venuje analýze úvodných ustanovení. Druhá časť predmetného zákona sa zaoberá realizáciou dohľadu na mieste. Tretia časť sa zameriava na rozbor osobitostí konania vo veciach dohľadu, Štvrtá a piata časť zákona je venovaná dohľadu na diaľku a ochrane finančných spotrebiteľov. Šiesta časť zákona a komentár k nej rozoberá vedenie registrov Národnou bankou Slovenska. Siedma časť analyzuje reguláciu príspevkov dohliadaných subjektov finančného trhu a posledná časť je venovaná spoločným, prechodným a záverečným ustanoveniam zákona.  

Ako pozitívum komentára hodnotím praktický pohľad na činnosť dohliadaných subjektov finančného trhu.

V Bratislave, 14.02.2018

Autor recenzného príspevku:
JUDr. Mgr. Slávka Gunárová, PhD.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 901
Súvisiace články

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: