Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rada Protimonopolného úradu SR rozhodla o nedovolenom obmedzovaní súťaže v oblasti poskytovania lekárenskej starostlivosti

najpravo.sk • 1.6. 2020, 18:29

Rada Protimonopolného úradu Slovenskej republiky (ďalej len „Rada úradu“) dňa 15. 5. 2020 vydala rozhodnutie č. 2020/OHS/POK/R/14 vo veci porušenia ustanovenia § 39 zákona o ochrane hospodárskej súťaže.
 
Rada úradu sa s výnimkou uloženej pokuty stotožnila s prvostupňovým rozhodnutím Protimonopolného úradu Slovenskej republiky, odboru kartelov, (ďalej len „úrad“) zo dňa 2. 10. 2019.
 
Úrad vo svojom prvostupňovom rozhodnutí dospel k záveru, že mesto Šurany svojim konaním spočívajúcom vo vydaní záväzného stanoviska k poskytovaniu lekárenskej starostlivosti vo verejnej lekárni vytvorilo bariéru vstupu podnikateľa Dr. Max na trh v oblasti poskytovania lekárenskej starostlivosti vo verejných lekárňach na území mesta Šurany. Mesto tým jednak zvýhodnilo podnikateľov aktuálne pôsobiacich na trhu v oblasti poskytovania lekárenskej starostlivosti vo verejných lekárňach na území mesta Šurany a jednak obmedzilo hospodársku súťaž.
 
Rada úradu pri posudzovaní možného porušenia § 39 zákona o ochrane hospodárskej súťaže vychádzala z faktického stavu a vyhodnocovala zvolený postup výlučne z hľadiska jeho možného protisúťažného charakteru.
 
Zároveň Rada úradu dospela k záveru, že v prípade následného konania Nitrianskeho samosprávneho kraja spočívajúceho v zamietnutí žiadosti podnikateľa Dr. Max o vydanie povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti vo verejnej lekárni na území mesta Šurany, ako aj konania Ministerstva zdravotníctva SR spočívajúceho v zamietnutí odvolania podnikateľa Dr. Max voči rozhodnutiu Nitrianskeho samosprávneho kraja, nie je možné konštatovať, že išlo o snahu vytvoriť bariéru vstupu pre podnikateľa Dr. Max na trh. Rovnako ich konanie nepredstavovalo ani zvýhodnenie konkrétnej verejnej lekárne a ani snahu o obmedzenie hospodárskej súťaže. Z tohto dôvodu nie je možné dospieť k záveru, že konaním Nitrianskeho samosprávneho kraja alebo Ministerstva zdravotníctva SR došlo k porušeniu § 39 zákona o ochrane hospodárskej súťaže.


§ 39 Zákona o ochrane hospodárskej súťaže

Orgány štátnej správy pri výkone štátnej správy, obce a vyššie územné celky pri výkone samosprávy a pri prenesenom výkone štátnej správy a záujmová samospráva pri prenesenom výkone štátnej správy nesmú zjavnou podporou zvýhodňujúcou určitého podnikateľa alebo iným spôsobom obmedzovať súťaž.


Rada úradu po komplexnom zohľadnení všetkých faktorov primerane znížila sankciu uloženú mestu Šurany prvostupňovým orgánom na 10 000 eur. Podľa Rady úradu je takto uložená pokuta zákonná a primeraná, plní represívnu funkciu (potrestanie obce za jej konanie v rozpore so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže), ako aj funkciu generálnej prevencie (dostatočne odstrašujúci vplyv aj na iné obce, vyššie územné celky a záujmové samosprávy).
 
Rozhodnutie Rady úradu nadobudlo právoplatnosť dňa 1. 6. 2020.

Zdroj: www.antimon.gov.sk
Citácia právneho predpisu: aspi.sk

Ilustračné foto: pixabay.com

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1281

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: