Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravuje sa zákon o profesionálnych náhradných rodičoch

najpravo.sk • 25.5. 2021, 14:21

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky zverejnilo tzv. predbežnú informáciu o pripravovanom právnom predpise, ktorým je návrh zákona o profesionálnych náhradných rodičoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Základné ciele právnej úpravy:

Profesionálna náhradná rodina je organizačná súčasť zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a špecifikum tejto organizačnej súčasti je, že profesionálni náhradní rodiča - zamestnanci zariadenia zabezpečujú starostlivosť o určený počet detí vo svojej vlastnej domácnosti. Cieľom návrhu zákona je upraviť čo najkomplexnejšie právne vzťahy pri vykonávaní činnosti profesionálneho náhradného rodiča tak, aby zohľadňovali špecifiká výkonu tejto činnosti.

Navrhuje sa zákonom upraviť postavenie profesionálnych náhradných rodičov, právne vzťahy pri vykonávaní tejto profesie, práva a povinnosti profesionálneho náhradného rodiča, fyzickej osoby, ktorá má záujem vykonávať činnosť profesionálneho náhradného rodiča, ďalších fyzických osôb ako aj zariadenia a ďalšie náležitosti súvisiace s výkonom tejto profesie.

Zhodnotenie súčasného stavu:

Profesionálny náhradný rodič je zamestnanec zariadenia a na jeho pracovnoprávny vzťah sa vzťahuje Zákonník práce, konkrétne ustanovenia o domáckych zamestnancoch. Súčasné postavenie profesionálneho náhradného rodiča ako domáckeho zamestnanca je neudržateľné, spôsobuje problémy samotným zamestnancom ako aj zamestnávateľom, nakoľko nezohľadňuje nepretržitý výkon zamestnania (tzv. 24/7) v priamom kontakte s dieťaťom.

V spolupráci s profesionálnymi náhradnými rodičmi a zariadeniami boli stanovené základné problematické okruhy, ktoré treba riešiť (napr. miesto výkonu, čas výkonu činnosti, prestávky a doby odpočinku, služobné cesty, dovolenky, odmeňovanie, prekážky v práci atď.) pre zabezpečenie nepretržitého výkonu činností profesionálneho náhradného rodiča.

Úprava podmienok výkonu takto špecifickej profesie si vyžaduje zodpovedajúcu osobitnú právnu úpravu.

Vecná problematika vzťahujúca sa k samotnej starostlivosti o deti bude i naďalej  riešená samostatne osobitným zákonom.

Spôsob zapojenia verejnosti do prípravy právneho predpisu:

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vecného zamerania podľa bodu 2.

Kontaktné údaje:

  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
  • Sekcia sociálnej a rodinnej politiky
  • Špitálska č. 4, 6, 8
  • 816 43 Bratislava
  • email: kristian.kovacs@employment.gov.sk
  • Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania: august 2021

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 685
PoUtStŠtPiSoNe
: